Единственият български участник в баскетболните евротурнири за сезон 2009/10 приключи международната си кампания по достоен начин. След кош на Даниела Петева 2.9 секунди преди края женският Дунав Еконт победи кипърския Империал АЕЛ със 77-75 в мач-реванш от тазгодишното издание на турнира ФИБА Еврокъп. В първата среща русенки бяха загубили с 28 точки разлика, което им даваше много малки шансове в реванша срещу един добър съперник с две класни американки, пише bulgarianbasket.com.

Двубоят премина през голямата си част под диктовката на българския тим, но имаше моменти в които гостенките играеха равностойно. Дунав дръпна от самото начало и само отличната в първата десетка американка Шамик Холдсклоу бе в състояние да държи тима си на прилична дистанция. Все пак след 10 минути игра Дунав Еконт имаше аванс от 4 точки -28-24, който бе заличен след една слаба втора десетка в нападение срещу зоновата защита на съперника. На почивката Империал АЕЛ имаше преднина от 2 точки – 40-42. Последва силна трета четвърт за русенския тим, а на моменти разликата в тяхна полза достигна и 10 точки.

Това даде повод за публиката в залата и за всички зрители пред телевизионните екрани да се надяват на чудо, но разликата от първия мач бе особено голяма и трудно можеше да бъде заличена. В крайна сметка победата дойде закономерно в полза на Дунав със 77-75, въпреки че бившата състезателка на Лукойл Нефтохимик Неда Джурич имаше шанса да изравни със сирената. Тя мина покрай Ануфриенка и поднесе топката с лявата ръка, но не сполучи и това означваше пета победа за Дунав Еконт в Еврокъп за сезона срещу допуснати само 3 загуби. Положителен баланс, с който русенки завършиха участието си в европейските клубни турнири.

Страхотен дабъл-дабъл с 20 точки и 11 борби, 5 от които в нападение, се отчете Шарел Алън. Тя завърши с най-голям коефициент в мача – 26. Добре й партнира българското дуо – Наталия Топалова с 14 и Зорница Костова с 15 точки. Не може да не се отбележи и добрата игра на Елена Йоловска – 7 точки и 3 борби, както и старанието на Наталия Ануфриенка – 8 точки, 4 борби, 2 асистенции, но и 8 грешки.

Три състезателки на гостенките от Кипър отбелязоха общо 60 от 75 точки. С най-много се отличи бившата звезда от WNBA Шамик Холдсклоу с 24 точки и 7 борби. Биляна Пешович добави 22, а друга американка – Шерил Бейкър се отчете с 14.

Съперник на Империал АЕЛ в следващата фаза на турнира – осминафинали ще бъде френския Монпелие.

След участието си в турнира на ФИБА Европа, Георги Божков вече може да подготвя тима си за предстоящия турнир за купата на България. На 25 и 26 януари в Стара Загора ще се проведе финалната четворка от тазгодишното издание на тази надпревара, а на полуфинал Дунав Еконт ще играе с домакина Берое 07.