Отборът не е в добро състояние. Това заяви ден преди петата среща на Дунав 8806 в група „Б“ на турнира за Еврокупата на ФИБА треньорът на отбора Георги Божков. В четвъртък, 5 декември, от 17:30 шампионът на България посреща шампиона на Швеция Норшьопинг Долфинс в залата в квартал „Здравец“ в Русе.

Оказа се, че капитанът на „сините феи“ Зорница Костова е повалена на легло от вирус и е под въпрос за предстоящия двубой. Междувременно цели три основни баскетболистки все още се възстановяват от контузии и също не са в оптимална форма.

„Искам да подкрепя Радостина Димитрова, която вече започна да тренира наравно с останалите момичета в отбора. Записа и първи минути в игра. Всеки мач за нея е важен, за да се върне в ритъма, в който беше. Ясно е, че на нея ще разчитаме след Нова година. Сигурен съм, че Радостина Димитрова, Жаклин Златанова и Таня Чиров ще бъдат вече в добра спортна форма след Нова година“, заяви Божков, като добави, че не са изключени промени в състава за втория полусезон.

Той ще разчита на пълна мобилизация както неговите състезателки, така и на русенската публика, която неведнъж е показвала, че знае как да подкрепя любомките си. „Всички, които обичат отбора, трябва точно в такъв момент да го подкрепят. Когато отборът е в криза, когато има проблеми, тогава очаквам публиката да застане зад отбора“, каза още Георги Божков.

Той определи Норшьопинг като много корав, атлетичен и добре селектиран отбор. Божков е категоричен, че съперникът идва пределно мотивиран за успех, тъй като има реални шасове да продължи напред в елиминациите на турнира. „Имаме една тренировка да се подготвим за мача. Да насочим вниманието си и да атакуваме техните слаби места. Надявам се личната мотивация на всяка една баскетболистка да е на такова ниво, че да преодолее тази моментна слаба форма, в която се намира. Тогава имаме шанс за успех“, коментира Божков.

Треньорът на Дунав 8806 коментира, че структурата, организацията и залите на съперниците на русенския клуб в надпреварата са на много по-добро ниво. Той добави, че в Норшьопинг следват същия пример като Дунав 8806 и разчитат на много спонсори, които са съставили собствено сдружение. Там дори тази организация е построила и менажира спортното съоръжение в едноименния шведски град. „Ние все още се учим от тези отбори. Тези мачове, освен игровия опит и спортно-техническата страна, са важни и тези контакти, новите неща, които разбираме, виждаме и смятам, че са полезни за клуба“, каза Божков.

Радостина Димитрова изрази надежда, че ще успее да помогне на отбора за по-добро представяне. „Важното е да играем като едно цяло и да радваме публиката, която винаги ни е подкрепяла. Да играем по-освободено и да се наслаждаваме на това, което правим. Надявам се да помгна и аз, макар и за няколко минути. Знам, че съперникът е много добър физически, но това нас не трябва да ни притеснява. Важното е да играем до край, независимо дали имаме шансове за класиране или не“, сподели Димитрова.

Междувременно стана ясно, че следващият двубой на Дунав 8806 в турнира за Еврокупата на ФИБА срещу руския „Чеваката“ Вологда е пренасрочен за 11 декември, сряда, от 17:30 ч. в зала „Дунав“.