Реал Мадрид загуби с 81:84 като гост на руския Химки в среща от баскетболната Евролига. „Белите” се бориха до края, но успяха да се докопат само до продължение, след 72:72 в редовното време.

Двубоят бе с изключителен емоционален заряд, заради играчите и треньорите на двата състава. Наставник на Химки е европейският шампион с Испания Сержо Скариоло, а в състава му бе бившият гард на Реал Раул Лопес. Един от настоящите лидери на мадридчани в момента пък е ветеранът Хорхе Гарбахоса, който до преди няколко месеца носеше екипа на Химки. В състава на Реал като цяло има доста състезатели с опит в Русия, но това явно не бе достатъчно.

Химки имаше лека преднина почти през цялото време, като тотално превъзхождаше съперника си в борбата под коша, а се възползва и перфектно от слабата стрелба на гостите най-вече от линията за наказателни удари. Реал, и в частност Дариуш Лавринович, получиха повече възможности да стрелят от фаула, но бяха далеч от необходимата прецизност.

Макар на моменти преднината на Химки да скачаше до шест-седем точки, в по-голямата си част срещата бе равностойна, без явен превес на нито един от двата тима. На почивката авансът на домакините бе 39:32, но в третата част той бързо се стопи и към средата на четвъртината нещата вървяха кош за кош с разменяне на лидерството.

Така продължи и в заключителните 10 минути, и въпреки че минута и половина преди сирената московчани поведоха с 4, Римантас Каукенас и Новица Величкович доведоха нещата до продължение.

Допълнителният период също продължи кош за кош, преди Химки да поведе с три точки малко преди сирената, а Хорхе Гарбахоса пропусна два наказателни удара и така лиши своите от възможността за поне още едно продължение.

Карлос Кабесас бе най-полезен за Химки с 20 точки, Кийт Лангфорд добави 12, а Кели МакКарти и Робертас Явтокас нанизаха по 11. Дариуш Лавринович направи феноменален мач за Реал – 32 точки, 11 борби и коефициент 49, но това не стигна на тима му. Каукенас отбеляза 22 точки за испанския гранд.