Американецът с български паспорт Дий Бост премина в тима на АСВЕЛ Лион-Вильорбан, съобщиха от френския клуб.

33-годишният Бост, който игра за България на европейското първенство през миналата година, сложи подписа си под договор до края на сезона. Той ще трябва да помогне на тима на АСВЕЛ както във френското първенство, където той заема осмо място в класирането, така и в Евролигата, където е на последната 18-а позиция.

За последно 189-сантиметровият Бост игра за тима на турския Галатасарай, с който постигна по 11,1 точки, 2,3 борби и 5,4 асистенции средно на мач.

"Искахме да заздравим отбора на гардовата позиция от много време, но изчаквахме най-добрата възможност. Дий има идеалния профил на играч, който търсим. Той познава отлично френското първенство, има опит в Евролигата и притежава лидерски качества", каза легендата на френския баскетбол и президент на АСВЕЛ Тони Паркър.

В кариерата си Дий Бост е играл за черногорския Будучност, венецуелския Тротамундос де Карабобо, турските Трабзонспор и Галатасарай, полския Жельона Гура, френските Монако и Страсбург, литовския Жалгирис Каунас, руския Химки, както и за американския Айдахо Стемпейд в Лигата за развитие към НБА. С Монако той печели турнира Еврокъп през 2021 година, както и купата на Лигата във Франция през 2017 година, а през 2018 година взима и купата на Франция със Страсбург. С отборите на Жельона Гура и Будучност той става шампион на Полша и Черна гора, като през 2016 година е обявен и за МВП на финалите в полското първенство.

За националния отбор на България Бост игра между 2016 и 2022 година.

Автор: Георги Крумов/ БТА