Българският шампион при жените Дунав Еконт "се препъна" край бреговете на Дунав в Белград. Момичетата на треньора Стефан Стефанов капитулираха пред младия състав на вицешампиона на Сърбия Цървена Звезда и загубиха със 70-52 в мач от груповата фаза на турнира ФИБА Еврокъп. Това е втора загуба от първите две срещи на русенския тим в Европа този сезон, с което класирането за фазата на елиминациите (1/16 финали) се превръща за него в много трудна, почти невъзможна задача, съобщава bulgarianbasket.

Мачът в белградския спортен център "Шумице" тръгна равностойно и в първите няколко минути беше "кош за кош". Все пак в средата на първата четвърт Цървена Звезда поведе с 4 точки (14-10), най-вече благодарение на точна стрелба от разстояние. Българският тим обаче бързо отвърна също с точен мерник отдалеч - тройки на Зорница Костова и Анна Римпова в две поредни атаки обърнаха резултата до 14-16. Последваха нови разменени кошове и няколкократна смяна на водачеството. В края на четвъртината обаче отборът-домакин отново дръпна с 4 точки, след втората тройка в мача (от 2 опита) на Таня Миранович (сънародничката й Дуня Пърчич пък вече имаше 3, също без пропуск). След 10 минути игра резултатът бе 29-25.

Втората четвърт започна с много грешки в нападение и на двата отбора, които в първите 4 минути на тази част си отбелязаха общо само 2 точки - кош на Петя Джамбазка за 29-25. После обаче сръбкините затегнаха защитата, а в нападение за тях се разигра 19-годишната Нина Богичевич, която е със статут на основен атакуващ гард в отбора, но до този момент не се бе разписала. Нейните бързи 5 точки обаче бяха част от серия 9-0 в полза на домакините, с която те поведоха с 11 точки разлика. Все по-трудно ставаше на дунавки да опазят и 193-сантиметровият център Йелена Максимович, която бележеше сравнително лесно под коша им, дори когато я пазеше влязлата още в края на първата четвърт талантлива американка Даниел Пейдж. Така полувремето завърши при 42-33 за тима на Цървена Звезда, за който Пърчич имаше вкарани 13 точки, а Максимович - 12.

В началото на второто полувреме след поредния кош на Максимович, за 47-35, последва нов период на слаба резултатност и за двата отбора - резултат от типичната агресивна игра в защита на Дунав Еконт, на която обаче този път не отстъпваше и тази на противника. Всичко това не беше в полза на русенкия тим, който искаше да обръща резултата, а това нямаше как да стане без да се вкарва. А когато в мача отново започнаха да се разменят успешни атаки, те бяха по-начесто под коша на гостите. Там Йелена Максимович продължаваше да бъде неудържима за центровете на гостите Топалова, Римпова и Пейдж (последната така и не можа да навлезе в ритъма на мача, появявайки се отново не особено успешно за 4 минути през третата част. До края на четвъртината Максимович имаше вече 19 точки, а отборът и водеше с 57-44.

До края на мача тя успе да се разпише дори от зоната за три точки (вече всички влезли в игра за Звезда имаха опити за далечна стрелба с успеваемост 8/18). Това пък е достатъчно показателно за събитията в тези последни 10 минути. Вместо да опита обрат, българският отбор просто се предаде и след 6 минути игра в четвъртата част пасивът му надхвърли 20 точки. После тази разлика бе намалена с 4 точки, до 70-52, но след това мачът само се доиграваше и двата тима не си вкараха нито една точка за почти пълни 3 минути до последната сирена.