ЦСКА Москва стартира с победа участието си в тазгодишното издание на Евролигата по баскетбол. Руският шампион се наложи като гост на Маруси със 66:65 в първия за деня мач от програмата на най-силния клубен турнир на Стария континент.

Малкият гръцки тим, за който това е първо участие в надпреварата, се държа абсолютно равностойно на гранда ЦСКА, и буквално стотни от секундата разделиха Маруси от успеха. Заради изискванията на Евролигата, двубоят се игра в 20-хилядната зала ОАКА, и въпреки слабата посещаемост, мачът бе страхотно зрелище, а домакините показаха, че заслужават мястото си в Европа.

ЦСКА играеше добре в нападение, но Маруси се възползваше от многото грешки на гостите си, и се държеше подобаващо на терена. С изключение на първата част, когато имаше разлики от пет-шест точки, почти през цялото оставащо време мачът вървеше кош за кош. И така чак до заключителните моменти, в които се реши и изходът от сблъсъка.

Трейджън Лангдън изведе ЦСКА с точка напред – 63:62, само 10.6 секунди преди сирената. Без да се бавят, баскетболистите на Маруси вкараха топката в действие и Били Кийс с тройка върна надеждите на домакините при 65:63 в тяхна полза. На светлинното табло светеха точно 1.4 секунди, а московчани използваха тайм-аут, с цел и да внесат топката в игра от централната линия. Оттам Планинич подаде през цялата ширина на терена към заелия позиция на тройката Виктор Хряпа, и той през човек стреля точно, 0.4 секунди преди да прозвучи сигнал за края. Реферите дълго гледаха видео повторенията, за да решат, че Хряпа е изстрелял топката преди сирената, и да признаят тройката му, донесла победата за ЦСКА Москва.

Лангдън бе най-резултатен за ЦСКА с 18 точки, Джон Робърт Холдън добави 16, а Рамунас Шишкаускас реализира 12 точки и овладя шест борби. Пет точки, девет борби, четири откраднати топки и още толкова асистенции направи Виктор Хряпа.

За Маруси с 15 точки завърши Костас Каймакоглу, а 14 отбеляза Били Кийс.