Двама български баскетболисти са играли за Арис в 96-годишната история на клуба от Солун. Първият е Димитър Ангелов, който подписва договор с жълто-черните през лятото на 200 г. и изкарва при тях паметен сезон.

Второто българско име, с което свързваме Арис е това на Александър Везенков. Той е забелязан от скаути на Арис още като дете, в първите години, в които прохожда в играта под двата коша в кипърския Апоел Никозия – град, в който Везенков-младши е роден и израства.

Арис първо привлича Везенков (2009-214 в редиците на Арис) в академията си млади таланти, а след това го налага и в мъжкия отбор още като тийнейджър. Той дебютира в мъжкия отбор едва 16-годишен: на 6-ти ноември 2011 г. в домакинството на Арис срещу Паниониос. Преди трансфера в Барселона крилото изиграва 86 мача с екипа на солунчани, в които отбелязва 996 точки.

Тази вечер Арис излиза срещу българския Левски Лукойл. Мачът започва в 19:00 часа в зала „Универсиада” и в него шампионите и носители на Суперкупата на България могат да спечелят трета поредна победа в Група G на ФИБА Къп.

Билетите струват 5 лева, могат да бъдат открити на две самостоятелни каси, отворени специално за привърженици и на двата отбора пред залата.

ТОВА Е АРИС

Баскетболен клуб Арис е основан през 1922 г. Считан е за един от най-славните клубове в историята на гръцкия баскетбол и на гръцкия спорт въобще. 10 пъти шампион и 8 пъти носител на Купата на Гърция.

Четири пъти в 96-годишната история на клуба тимът постига златен дубъл през сезона, печелейки и двата най-ценни трофея в баскетбола в южната ни съседка – и титлата, и купата на страната.

Арис има във витрината си три европейски купи: купа Сапорта (1992-1993), купа Корач (1996-1997)  и ФИБА Еврокъп Чалъндж (2002-2003).

Арис е един от двата клуба, които никога в историята си не са изпадали от мъжкия елит. Другият е Панатинайкос. Арис е клубът, на когото и до днес  принадлежи рекорда и за най-много поредни победи в цялата гръцка лига – внушителните 80 успеха без прекъсване!

Арис – хората, които обичат баскетболната игра и познават историята ще свързват винаги името на този клуб с имената на двете икони на гръцкия баскетбол – Никос Галис и Панайотис Янакис. Тандем, който властва по европейските терени в продължение на повече от десетилетие (говорим за периода от началото на 80-те години на миналия век – до началото на 90-те).

В чест на Никос Галис, баскетболната зала в Солун бе прекръстена на негово име.