Балканската лига по баскетбол е изправена пред два варианта за новия сезон. Състезанието ще се проведе с десет или девет отбора.
Първата опция включва десет отбора разделени в две групи. В едната ще са: Галил Гилбоа (Израел), Балкан, Теодо Тиват (Черна гора), Сигал Прищина (Косово) и А5, а в другата-Левски, Крайова (Румъния), Морнар Бар (Черна гора), Печ (Косово) и Кожув (Македония).

Ръководството на турнира следва идеите си за разделянето на отборите в двете групи. Двата финалиста от последния сезон са разделени, а в различни групи са и отборите от едната държава. Също така във всяка група има по два нови отбора, които се включват през този сезон. С десет тима системата ще остане същата като миналото издание - две групи, Топ 6, последна четворка и Файнъл 4. В този случай ще има общо 68 мача - 64 в групите и 4 по време на Файнъл 4.

До първите дни на септември ще бъде ясен кой ще бъде отбор А5. Все пак ако лигата не е доволна от нивото на този отбор то надпреварата ще започне с девет тима. Лигата е готова с програмата и за двата варианта - с 9 или 10 отбора, но тя ще бъде публикувана в началото на септември, когато ще бъде взето и крайното решение.

Сезонът ще започне с мач на 17 октомври, когато в Румъния местният Крайова ще посрещне Левски. Файнъл 4 на турнира пък ще се състои между 25 и 27 април догодина. Ръководството на лигата и това на Балкан ще имат среща помежду си, на която ще обсъждат възможността първата домакинска среща на тима да е в третата седмица на месец ноември, за да може тя да се играе в новата зала в Ботевград, която се строи в момента.