Откриването на новото регионално баскетболно състезание – Балканска лига ще се състои на 7-ми октомври в Самоков с двубоя Рилски спортист Мега Хипо Лизинг от Белград. Преди това организаторите подготвят мач между юношеските отбори на Левски и Рилски спортист. Изпълнителният директор на БИБЛ Робърт Гергов и спортният директор Шай Щрикс представиха на специална среща с медиите новия генерален спонсор на Лигата Еврохолд България АД.

Надпреварата ще включва 10 отбора разделени на две група по пет тима, като България ще има трима представители – Левски, Евроинс Черно море и Рилски спортист.

„Намерихме не толкова спонсор, колкото истински партньор. Много съм щастлив, че ще работим заедно с Асен Христов, който обича баскетбола и спорта също като мен. Баскетболът на Балканите върви нагоре и има място на Лигата с този партньор. Ще дадем възможност на млади отбори и съдии да се развиват. Вярвам, че до три години ще имаме поне 16 участници. Смятам, че тази еуфория на Балканите и у нас трябва да бъде използвана. Искам да поздравя и новата Национална баскетболна лига в България. Благодаря на хората, които ме подкрепиха в тази луда идея”, сподели спортният директор на Балканската лига Шай Щрикс.

„Ние работим с ФИБА-Европа и имаме нейната подкрепа. Сътрудничим си с всички федерации, които имат представители в Лигата. Това е разликата с Адриатическата лига. Те си сътрудничат с УЛЕБ. Предложиха ни и ние да поемем по същия път, но ние отказахме. Колко точно ни струва ще остане между нас и нашите партньори. Поемаме пътуването, настаняването и съдийските такси на отборите”, добави още Щрикс.