Ръководството на Балканската баскетболна лига официално анонсира, че в дебютния сезон няма да участват гръцки отбори. Преговорите на БИБЛ с гръцката баскетболна централа и директно с местните клубове не доведоха до положителен отговор от тяхна страна. Ръководството на Лигата получи запитвания от други отбори в Гърция, които пожелаха да се включат, но според БИБЛ тяхното ниво не отговаря на това на Балканската лига.

Именно във връзка с това, че няма сериозен интерес от гръцка страна, БИБЛ взе решение да не чака повече и така гръцки тимове няма да участват в първия сезон на международното състезание. Ръководството на Балканската лига обаче вярва и се надява, че качеството на надпреварата няма да бъде понижено и баскетболните фенове ще станат свидетели на интересни и качествени срещи.

Официалното откриване на сезона в БИБЛ ще бъде на 7-и октомври 2008-а година в „Арена Самоков” в едноименния град. Тогава един срещу друг излизат Рилски спортист и Мега Акуа Монта от Белград. Двубоят е от 19.00 часа в Самоков.

Програмата в група А на Балканската баскетболна лига остава непроменена като отборът, който трябваше да играе с гръцки тим в съответния кръг ще почива. В група В програмата е изцяло променена, за да се избегне домакинството на отбори от една държава по едно и също време.

„Смятам, че нивото на Балканската лига няма да пострада от липсата на гръцки отбори. Първоначалното ни намерение беше да стартираме с 10 отбора, така че целта ни е да осигурим възможно най-качествени сблъсъци на баскетболния терен. Имаше интерес от клубове от Черна гора и Босна, но тъй като искахме да включим именно гръцки отбор, не пожелахме да прибързваме и участниците в дебютния сезон на БИБЛ остават 10”, коментира спортният директор на международното състезание Шай Щрикс.

„Радвам се, че състезанието ще бъде официално открито в новопостроената зала в Самоков. Мисля, че това е едно отлично съоръжение и заслужава точно там да се играе дебютният двубой”, каза още Шай Щрикс.