Испанският Памеса загуби четвъртфиналната среща от втория по сила европейски баскетболен турнир Еврокъп. Тимът от Валенсия, където играе и българинът Божидар Аврамов, отстъпи със 73:76 на руския Химки. Отборът от Московския регион ще играе на полуфинал срещу тима на Билбао Баскет, който в друг четвъртфинал надигра Задар с 76:67. Вчера вече стана ясен първият сблъсък за място на финала, който ще е между Лиетувос Ритас и Хемофарм. Финалната осмица на Еврокъп се провежда в Торино, Италия.

Двубоят бе изключително равностоен до самия му край, като изходът му бе непредсказуем почти до финалната сирена. В началото на четвъртата част дори Памеса имаше по-големи шансове за успех, но тимът от Испания пропиля седем точки аванс много бързо и позволи на Химки да намали изоставането си само на три точки, пет минути преди края. Майк Уилкинсън, който бе най-добър за руснаците, се оказа джокера и в тази ситуация, и благодарение на неговите изяви, подкрепени от Фридзон и Делфино, везните се наклониха в полза на Химки. Последва размяна на лидерството, като девет секунди преди сирената резултатът бе 74:73 в полза на московчани. Уилкинсън бе моментално фаулиран в последната атака, но не трепна и при двата си наказателни удара. Вуле Авдалович опита отчаяна тройка със последния сигнал, но тя се завъртя в коша и излезе, за да връчи победата на Химки със 76:73.

Майк Уилкинсън завърши с 15 точки, Карлос Делфино и Хорхе Гарбахоса добавиха по 12 за победителите. Албърт Оливър бе най-резултатен за Памеса с 18 точки. Божидар Аврамов не бе записан в състава на Памеса за четвъртфинала.