Финалната четворка на Евролигата по баскетбол за мъже през 2022 година ще се проведе в Белград. Турнирът трябваше да се състои в германския град Берлин, но вместо това бе преместен в сръбската столица. Датите също са променени. Полуфиналите ще се играят на 19 май, а мачът за третото място и финалът са планирани за 21 май.

Четири години след домакинството през 2018 година, когато триумфира Реал Мадрид, сега Белград отново очаква четирите най-добри отбора в Европа. Сръбската столица ще се присъедини към Барселона, Мадрид, Берлин и Истанбул като единствените градове приемали повече от веднъж Финалната четворка на турнира.

Ръководството на Евролигата се съгласи да отложи провеждането на финалите на състезанието в Берлин заради пандемичната обстановка и здравните мерси в германската столица. Преместването ще даде възможност на по-голям брой фенове да наблюдават на живо срещите.

„Смятам, че взехме най-доброто решение за феновете и състезателите. Не бихме си позволили да рискуваме здравето и сигурността на участниците във Финалната четворка“, заяви изпълнителният директор на Евролигата Жорди Бартомеу.