Гардът на Барселона Джанлука Базиле все още не може да се отърси от еуфорията след победата на своя тим над Макаби Тел Авив във втория четвъртфинален мач от Евролигата между двата тима. Италианският национал реализира 34 точки и бе най-полезен за успеха на „каталунците”, които изравниха серията и сега всичко опира до решителния трети мач в Тел Авив следващата седмица.

Залата пееше името ти в четвъртък срещу Макаби…

- Да, усещането бе невероятно. Тук съм от две години и половина и досега не ми се беше случвало. Чувствам се вече свързан с тази публика, доволен съм, че успях да ги зарадвам с играта си.

Това изглежда е един добър момент в твоята кариера?

- Да, така мисля. Преди 15 дни се чувствах в страхотна физическа форма, но в четвъртък успях да изненадам сам себе си. Хвърлих много сили, тичах непрекъснато, раздавах се докрай в защита. Не е лесно да се възстановиш бързо след такова нещо, все пак вече не съм на 21 години. Но имаше нещо, което ме дърпаше напред и напред, независимо от умората. Не знам дали инерцията или адреналина ми помогнаха.

След края на срещата каза, че си изтощен и се чувстваш стар. Стар ли си на 33 години?

- Във всеки спорт, 33 е възраст, в която вече се изисква време за възстановяване. Това имах предвид и аз. Сега съм и изморен от факта, че не съм се наспал…

Заради емоциите?

- Все още усещам адреналина в тялото си. Не е лесно да се спи след такива мачове.

Можеш ли да повториш тези 34 точки пак?

- Не знам, не ми се вярва. През цялата си кариера съм минавал границата от 30 четири или пет пъти. Не съм от играчите, които обръщат специално внимание на тези неща. Просто се получават в моменти, когато съм във форма и съм спокоен.

Кое лице на Базиле ще видим следващата седмица в третия мач срещу Макаби?

- В настоящия момент се чувствам много добре, но никой не може да каже какво ще стане, особено в атака. Да, в защита можем да сме на същото ниво, защото това е нещо, което мога да контролирам. Но в атака понякога кошовете не влизат, а после започваш да губиш увереността си. Освен това в Тел Авив няма да играя само аз. Нито аз, нито отборът очакваме лесен мач. Ако играем разумно, можем да победим. Вече сме го показвали.

Напрежението вече е върху Макаби?

- Да. При тях има напрежение, защото са домакини, фаворити, но това ще ги накара същевременно да се чувстват по-удобно. Вярвам, че ключът ще бъде да не ги оставим да се откъснат в резултата и на не правим глупави грешки, да ги оставяме да ни вкарват лесни кошове. Трябва да се опитаме поне да сме равни в края на мача и тогава да се опитаме да го решим.