Барселона стана последният отбор, класирал се за Финалната четворка на баскетболната Евролига. „Каталунците” се наложиха със 78:62 над ТАУ Керамика в петия плейофен мач между двата тима. Това бе единствената серия, която стигна до решителен пети двубой, като останалите три се решиха в по три или четири срещи.

На Финалната четворка, която стартира на 1 май в Берлин, Барселона ще играе с ЦСКА Москва, а Панатинайкос ще се изправи срещу Олимпиакос.

Двубоят между Барса и ТАУ днес бе наблюдаван от над 7600 души в „Палау Блауграна” в Барселона и мина под диктовката на домакините. Докато „каталунците” показаха най-доброто от играта си, отборът на ТАУ изглеждаше разконцентриран и не достатъчно мотивиран за успеха. Хуан Карлос Наваро и Ерсан Илясова направиха нещата изключително тежки за гостите от Витория, като и двамата нанизаха по 19 точки за победата. Само през първото полувреме лидерът на Барса Наваро имаше 16 точки, като вкара четири тройки. Яка Лакович и Илясова пък измисляха смъртоносни комбинации, който извеждаха турската звезда непрекъснато на позиции под коша, от които нямаше начин да сбърка. Именно Илясова пое палката от Наваро след почивката и разби защитата на ТАУ.

Отборът от Витория от своя страна имаше трудности да разкъса защитата на Барселона, като Игор Ракочевич, който трябваше да поведе своите, бе много далеч от обичайното си ниво. ТАУ успя да вкара над 15 само в последната част на двубоя, а единствените по-стабилни реализатори за гостите бяха Тиаго Сплитер с 19 точки, и Пит Микел с 14.