Часове преди да стане ясен шампионът на Балканската лига по баскетбол, шефовете на регионалната надпревара обявиха, че догодина състезанието ще се проведе с 12 участника. Българският Рилски спортист и македонският Работнички Скопие ще спорят за трофея в дебютното издание на турнира. Двубоят е от 18 часа в Арена Самоков.

„Мисля, че първото издание на Балканската лига беше много успешно. Не бях виждал толкова мачове да завършват с по една точка разлика. Като спонсори, ние сме доволни от продукта. Надявам се, че ще продължим в същия дух и следващите години. Лигата доби популярност в много страни и дори отбори като Нимбрук от Чехия попитаха дали могат да участват. Все пак говорим за Балканска лига. С Израел е различно, защото манталитетът е близък до балканския и затова присъствието на израелски тим е почти сигурно за догодина”, коментира основният спонсор на Еврохолд Балканска лига Асен Христов пред медиите в Самоков.

„Ще имаме поне по два тима от държавите основателки, а също и отбори от нови страни участнички, като Израел, Черна гора, Босна и Херцеговина, а вероятно Гърция и Турция. Решихме да включим 12 състава в следващото издание на Балканската лига. Организаторите отново ще покриват разходите, а бюджетът за следващата година вече е осигурен. Точният брой отбори и техните имена ще се знаят до 31-ви май. Изборът на клубове зависи и от местните федерации”, допълни Христов.

„Участниците за догодина ще са 12. Със сигурност ще имаме представители на Черна гора и Босна и Херцеговина, а на 99% от Израел, Гърция и Турция. Около 10-ти юни ще са ясни 12-те тима. Не е лесно да се организира подобен турнир на Балканите, но ние се развиваме бързо”, заяви пък спортният директор на Балканската лига по баскетбол Шай Щрикс.