Българският баскетболен шампион Балкан надигра португалския Спортинг Лисабон с 81:70 (20:22, 31:11, 12:21, 18:16) като домакин в „Арена Ботевград“ в двубой от третия кръг в група „А“ на турнира за Купата на ФИБА Европа при мъжете.

Победата бе втора за Балкан от двата изиграни мача на състава до момента, тъй като срещата от първия кръг с израелския Бней Херцлия не се състоя и така българският тим оглави временното класиране в групата. Спортинг допусна първо поражение също от два двубоя.

Ключова за успеха на ботевградчани бе страхотната втора част. Домакините изоставаха след първата четвърт с 20:22, но изиграха отлични втори 10 минути, в които натрупаха солидните 18 точки преднина на почивката – 51:33. Това бе и най-голямата разлика в полза на Балкан в двубоя.

Последва по-добра трета част за гостите от Лисабон, които намалиха изоставането си до 9 точки – 54:63 преди последния период. До края баскетболистите на Балкан обаче удържаха водачеството си и не позволиха на Спортинг да стигне до шанс за обрат.

Карл-Йохан Липс изигра много добър мач за домакините и завърши като най-резултатен с „дабъл-дабъл“ от 23 точки и 14 борби. Трима състезатели на Балкан отбелязаха по 13 точки – Мартин Сотиров, Майки Диксън и Девин Харис, като последният добави 7 борби и 11 асистенции. Димитър Димитров се включи с 11 точки.

Едуард Екиор реализира 24 точки и 8 борби за Спортинг Лисабон.

Домакините направиха повече грешки (21-9), но спечелиха борбата под коша (50-37) и бяха по-ефективни при стрелбата от игра (44.26%-36.62%).

За ботевградчани предстои домакинство срещу Спартак Плевен на 4 ноември в Националната баскетболна лига.

По програма в турнира за Купата на ФИБА Европа Балкан трябваше да гостува на Бней Херцлия на 8 ноември, но сега очаква унгарския Алба Фехервар в България на 15 ноември, тъй като израелските клубове, включително Бней Херцлия, наскоро обявиха намерението да се оттеглят от Купата на ФИБА Европа, след като първоначално европейската централа отложи срещите им и даде възможност да домакинстват на неутрален терен.