Балкан получи директно място в групите на ФИБА Къп за сезон 2019/20. Българският шампион ще участва в квалификациите за Шампионска лига, а ако не успее да се класира, има заявка да продължи във ФИБА Къп.

Максимум 15 отбора от Шампионска лига могат продължат в турнира, ако не преодолеят квалификациите, а още 22 подадоха заявки за включване в надпреварата.

Жребият ще се тегли в сряда /24 юли/, а Балкан е в четвърта урна.

Доброто представяне миналия сезон позволи на тима да продължи директно в групите на турнира за Купата на ФИБА Европа. През сезон 18/19 Балкан стана първият български отбор, достигнал до осминафиналите на надпреварата.

Още два български отбора ще участват тази година в турнира. Това са Левски Лукойл, който също попада директно в групите и Берое, който ще играе един квалификационен кръг.

10 отбора ще участват в квалификациите на турнира като ще се борят за пет места в редовния сезон. Те ще играят на принципа разменено гостуване. Мачовете са на 2 и 9 октомври.

Непоставени отбори:

Борисфен (Беларус);

Раховеци (Косово);

Борас Баскет (Швеция);

Берое (България);

Тарту Юнивърсити (Естония)

Поставени отбори/домакини във втория мач/:

Днипро (Украйна);

Лейден (Холандия);

Кършаяка (Турция);

Клуж Напока (Румъния);

Катая (Финландия)

Директно в групите попадат Спиру Шарлероа (Белгия), Левски Лукойл (България), Брюксел (Белгия), Кьорменд (Унгария), Печ (Унгария), Бахчешехир (Турция), Байрот (Германия), Сибиу (Румъния), Цволе (Холандия), Ирони Нес Циона (Изрел), Енисей Красноярск (Русия), Апоел (Кипър).

32 отбора ще участват в жребия, като те ще бъдат в разпределени в 8 групи по 4 отбора. Максимум два отбора от една страна могат да бъдат в една група. 5 отбора ще продължат от квалификациите, а други 12 получават директно място в групите.

До 15 отбора от квалификациите на Шампионска лига могат да се включат във ФИБА Къп, като те получават директно място в групите. Това са Балкан (България), Капфенберг (Австрия), възможният съперник на Балкан при достигане до втори квалификационен кръг Антверп Джайънтс (Белгия), новият тим на Алекс Гаврилович - Цмоки Минск (Беларус), Керавнос (Кипър), Бакен Беърс (Дания), Телеком Баскетс Бон (Германия), Фалко (Унгария), Прищина (Косово), Вентспилс (Латвия), Морнар Бар (Черна гора), Донар Гронинген (Холандия), Легия Варшава (Полша), Бенфика (Португалия), Орадя (Румъния), тимът на Брендън Браун Нижни Новгород (Русия), който ще участва във втори квалификационен кръг на Шампионска лига. Фрибург Олимпик (Швеция), Интер Братислава (Словакия), съперникът на Балкан в първия квалификационен кръг на ШЛ Сьодертеле Кингс (Швеция) и Киев Баскет (Украйна).

Има отбори без опция да продължат във ФИБА Къп. Ако някой от следните отбори се класира за Шампионска лига, ще се отворят допълнителни места за “щастливо губещи” от втория квалификационен кръг на ФИБА Къп - Капфенберг, Цмоки Минск, Керавност, Бакен Беърс и Киев. /БГНЕС