Отборът на Балкан загуби от шампиона на Беларус Цмоки-Минск с 65:73 и приключи участието си в квалификациите на Шампионската лига, на които е домакин в "Арена Ботевград". Двубоят се проведе пред празни трибуни заради мерките срещу коронавируса. Българите изоставаха през целия мач от своя съперник, като на няколко пъти се доближиха в резултата, но не успяха да стигнат до обрат.

Цмоки-Минск ще играе в четвъртък срещу Нептунас Клайпеда (Литва) в пряк двубой за място в групите на Шампионската лига. Възпитаниците на Йовица Арсич пък ще продължат участието си във втория по сила турнир за Купата на ФИБА-Европа, който обаче е отложен за началото на 2021 година. Гостите започнаха по-силно и спечелиха първата четвърт със 17:9, но пред втората част домакините подобриха представянето си и изравниха 28:28 малко преди почивката. Роб Лаури вкара два фаула, за да даде преднина на Цмоки-Минск на полувремето - 30:28. Балкан започна лошо третата част и позволи на съперника да натрупа преднина от 14 точки при 50:36.

Преди последните 10 минути баскетболистите от Беларус имаха аванс от 53:41. Българският тим показа характер и с няколко добри атаки успя да намали пасива си на точка 58:59 четири минути преди сирената. Играчите на Балкан обаче не успяха да стигнат до пълен обрат и позволиха на Цмоки да вкара 9 поредни точки и отново да се откъсне с двуцифрен аванс 68:58 1:42 минути преди края.

Това беше достатъчно за гостите, за да приключват спокойно мача и да се поздравят с победата. За Балкан се отличиха Тауан Ейджи с 19 точки и 7 борби, Станимир Маринов с 11 точки и 7 асистенции, а Давонтей Джордан вкара 10 точки. Четирима играчи на тима от Беларус завършиха с двуцифрен точков актив. Крис Клайбърн реализира 19 точки, Роб Лаури добави 15 точки, а с "дабъл-дабъл" завършиха Максим Салаш 14 точки и 10 борби и Владимир Веремеенко 10 точки и 11 борби. Балкан ще продължи участие в турнира за Купата на ФИБА-Европа, който беше отложен за 6 януари. Съперник на тима в групата са Парма от Русия и Капфенберг (Австрия). Надпреварата в Ботевград продължава в сряда с другите два полуфинала. От 16:30 един срещу друг излизат Фрибург (Швейцария) и Спортинг (Португалия), а от 20:30 часа шампионът на Босна и Херцеговина Игокеа и носителят на Купата на Румъния Клуж Напока.