Отборът на Балкан загуби от германския Гьотинген със 70:76 (17:22, 14:20, 22:17, 17:17) като гост във втората си среща от група К във втората фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа по баскетбол за мъже. Поражението бе второ поредно за българския първенец, който остава на последното, четвърто място, а Гьотинген записа първи успех в групата и е трети, с равен актив с втория към момента тим на Порто. Лидер в подреждането е испанският Билбао, който има две победи от два изиграни мача.

Балкан успя да навакса пасив от 14 точки в хода на двубоя в Германия, но не поведе нито веднъж, направи повече грешки и отстъпваше в стрелбата от игра.

Домакините поеха инициативата още в началото на срещата и поведоха с 20:8 за близо 8 минути игра и с 22:17 след първата част. Балкан се доближи на 2 точки при 20:22 в началото на втората четвърт след попадения на Георги Герганов и Николай Грозев, а малко по-късно с нов кош Герганов направи резултата 24:25. Баскетболистите на Гьотинген отговориха със серия от 5 безответни точки, откъсвайки се с 30:24 в средата на частта. Домакините увеличиха аванса си до 40:29 минута преди почивката, а в края на първото полувреме ботевградчани изоставаха с 31:42.

Тимът на Балкан стоеше по-добре на терена след почивката и намали изоставането си до 53:59 преди последния период. При оставащи малко повече от седем минути в мача българският шампион се доближи на 2 точки от противника при 59:61, а пет минути преди края стигна до равенство – 63:63. Гьотинген обаче не позволи гостите да осъществят обрат, отново изледе напред в резултата и не изпусна водачеството до края.

Трима състезатели на Балкан реализираха по 13 точки – Йордан Минчев, Мартин Сотиров и Йонас Зохоре. Минчев и Зохоре завършиха с „дабъл-дабъл“, добавяйки съответно 10 и 12 борби. Ботевградчани бяха без американците Майки Диксън и Девин Харис в състава.

За Гьотинген най-резултатен бе Умоджа Гибсън с 18 точки.

В следващия си мач от турнира за Купата на ФИБА Европа Балкан ще посрещне Билбао Баскет на 10 януари.

В Националната баскетболна лига в България за ботевградчани предстои гостуване на отбора на Шумен в неделя, 17 декември./ БТА