Една от най-добрите български баскетболистки в последно време – Албена Брънзова спечели делото, което водеше срещу руския клуб Надежда Оренбург. Брънзова подписа с руския клуб и трябваше да изкара целия сезон 2008/09, играейки там. За 8 месеца българката имаше договор на обща стойност 120 000 евро или по 15 хиляди на месец. След като изплати три заплати в началото, от Надежда Оренбург решиха да разтрогнат контракта с българската баскетболистка. В отговор на това, двете страни се договарят да изплатят обезщетение в размер на 30 000 евро на две вноски по 15 хиляди на 20 януари и 10 февруари тази година. Брънзова не получава тези траншове и отговор на многобройните й емайли получава едва на 6 юни. В него от Надежда Оренбург казват, че вследствие на финансовата криза сумата ще бъде изплатена на Брънзова от новия бюджет за 2009/10 година.

На 8 юли вследствие неправилното отношение на Надежда Оренбург спрямо договорката, Брънзова и нейният агент Джозеф Мартин отнасят въпроса до арбитражният съд на ФИБА, съобщава bulgarianbasket.com.

В края на миналия месец от ФИБА решават случая в полза на Албена Брънзова като задължават руския клуб Надежда Оренбург да заплати обещаната сума от 30 000 евро плюс лихвите, а освен това и разходите за арбитражния съд за 1 750 евро и други разходи по делото от 7 014,80 евро. С други думи, клубът Надежда Оренбург трябва да заплати 38 764,80 евро на Брънзова заради неизпълнение на договора и покриване на разходите по делото.