Общото събрание на Балканската лига по баскетбол ще се проведе през следващата седмица. Срещата на представителите на всички федерации членки на турнира ще се състои на 27 май (вторник) в София. Единствените, които ще отсъстват са хората от израелската федерация, тъй като предстоят избори. Генералният секретар на федерацията на Албания също ще присъства на срещата.

На Общото събрание ще бъдат дискутирани различни теми и идеи относно новия сезон. Ще стане дума и за системата за новия сезон и за възможността да се направи. В лигата има заявки от федерацията на Казахстан да има един отбор в състезанието.

Албания ще има представител в Балканската лига по баскетбол от следващия сезон. Местната федерация е най-новият член на турнира и ще бъде вземе участие в състезанието. Това означава, че страната се завръща на международните терени след дълго прекъсване. Шампионът Влазня от град Шкодра ще е участникът в регионалната надпревара. Наскоро тимът се изкачи на върха в страната, след като победи Тирана с 3:0 във финала. През следващата седмица генералният секретар на албанската федерация ще посети София за среща на Общото събрание на Балканската лига, за да се уточнят детайлите около участието на тима през следващия сезон.

Четири отбора от Черна гора искат да участват в следващия сезон на лигата. Това са познатите вече Теодо и Морнар, както и Сутиеска и Зета 2011, които не са участвали в турнира досега. Теодо има два сезона в лигата и се класира за четвъртфинал в последния сезон. Морнар пък взе участие в четири сезона и игра Файнъл 4 през 2011 година в Кавадарци. Този сезон двата тима загубиха полуфиналите на вътрешното първенство. Сутиеска е носител на Купата на Черна гора за 2013 година и има две участия във финала – през 2012 и 2013. Зета 2011 е финалист на последното първенство, но загуби от шампиона Будучност.