Алба Берлин стана последният отбор, осигурил си участие в Топ 16 на Евролигата. Германският тим загуби финалния си мач от група С от Юнион Олимпия с 59:67, но благодарение на победата на ТАУ Керамика над ДКВ Хувентут с 91:83 продължи в следващата фаза.

За Топ 16 се класираха още отборите на Уникаха, Олимпиакос, Макаби Тел Авив, Цибона, Барселона, Монтепаски, Панатинайкос, Проком, ТАУ, Лотоматика, Фенербахче, ЦСКА Москва, Реал Мадрид, Армани Джийнс Милано, Партизан.

Жребият за втория етап от надпреварата ще се тегли на 19 януари в Барселона. 16-те отбора ще бъдат разпределени в нови четири групи по четири, от които първите два се класират за четвъртфинал.

„Българското” участие продължава в лицето на селекционера на националния ни отбор Пини Гершон, който класира напред Макаби Тел Авив. Израелците загубиха днес като гост на Уникаха със 69:92, но и двата състава вече си бяха осигурили място напред. Макаби завърши първата фаза със шест победи и четири загуби.

Същият актив има и отборът на българския национал – натурализирания Ибрахим Джаабер – Лотоматика Рома. Италианският тим участва в най-оспорвания мач от Евролигата тази вечер, в който загуби като гост на Фенербахче с 86:90 след продължение. Римският тим се държа на ниво до края, но в продълженията опитният Дамир Мършич нокаутира Лотоматика с няколко страхотни отигравания. Джаабер бе титуляр за Рома, игра 37 минути, в които вкара девет точки, открадна шест топки и овладя три борби, но не му вървеше много в стрелбата, като не успя при нито един от четирите си опита за три точки.

Резултатите от днес в Евролигата:

Олимпиакос - Льо Ман 68-78

Еър Авелино - Цибона 79-75

Уникаха - Макаби Тел Авив 92-69

ТАУ Керамика - Ховентут 91-83

Фенербахче Юлкер - Лотоматика Рoмa 90-86

Алба Берлин - Юнион Олимпия 59-67