Академик Пловдив загуби от втородивизионния израелски Ирони Нахария с 61:76 (15:24, 15:15, 18:18, 13:19) в мач от седмия кръг в група "В" на Балканската баскетболна лига за мъже.

Пловдивчани допуснаха трето поражение в турнира, а имат и пет победи. За тима на Ирони Нахария успехът беше втори пореден като гост след като само преди два дни надви другия български отбор в групата Берое в Стара Загора. Израелският състав вече е с актив 4 победи от 5 изиграни мача.

Воденият от старши треньора Йордан Янков отбор бе догонващ в по-голямата част от двубоя като намали до 5 точки пасива си три минути преди почивката, но Ирони Нахария увеличи до 39:30 след първото полувреме. Баскетболистите на

Академик продължиха да се борят и стопиха до 4 точки изоставането си в средата на третата част. Със серия от 11:0 обаче гостите се откъснаха напред с 16 точки, но със силна поредица от 7 точки пловдивчани направиха резултата 48:57 преди последните 10 минути. В тях Академик стигна до ново намаляване на пасива си до 4 точки шест минути преди края, но гостите не позволиха водачеството им да бъде сериозно застрашено.

Николай Николов бе най-резултатен за домакините с 14 точки, 8 борби и 3 асистенции, а Васил Бачев завърши с 13 точки и 6 асистенции.

За Ирони Нахария с по 16 точки се отчетоха Томер Коен и Йогев Охайон, който добави още 3 борби и 6 асистенции.

В следващия си мач от Балканската лига Академик Пловдив е домакин на косовския Сигал Прищина на 22 декември, но преди това ще приеме Рилски спортист в среща от Националната баскетболна лига на 18 декември.

"Горд съм с играчите, които дадоха всичко от себе си. Класата на Ирони Нахария си казва думата. Не се оправдавам, но ние само можем да си взимаме поуки. Когато играем срещу такъв отбор, трябват по-бързи реакции, за да можем да поддържаме тяхното темпо", коментира старши треньорът на Академик Йордан Янков.

Спортният директор на турнира Шай Щрикс пък обяви, че има амбиция догодина да организира и женска надпревара на Балканската лига, както и подобна за подрастващи.