Първият двубой на баскетболния гранд Макаби Тел Авив в тазгодишното издание на Евролигата беляза края на една истинска ера. За първи път в последното десетилетие капитанът на израелците Дерик Шарп не взе участие в европейски сблъсък. Шарп не беше контузен, дори леко, но не влезе на терена при гостуването на Макаби от Цибона в Загреб, просто защото треньорът Ефи Биренбойм така и не го повика. Така приключи серията от 158 поредни участие в двубои от Евролигата и общо 195 до момента, ако включим и тези в Супролигата през 2000/2001-ва година.

„Нямах идея, че серията е станала толкова дълга, докато не ми казаха след мача”, коментира Шарп, който навърши 37 години този месец. „Сигурен съм, че и Ефи не е знаел, защото може би щеше да ме пусне поне за малко на паркета”, каза още Дерик.

Последният път, когато нисичкият гард не игра за Макаби Тел Авив беше първата седмица на новия век през януари 2000-та година. И тогава американецът не беше контузен, но не влезе на терена по решение на треньора. „За мен на първо място е голяма чест да достигна толкова сериозна серия. Много баскетболисти не са играли дори в един мач от Евролигата през цялата си кариера, а аз имам щастието да съм част от това състезание толкова дълго без да спирам, че се чувствам благословен”, заяви Шарп.

Единственият играч, който държи рекорда за повече поредни изиграни срещи в Евролигата е гардът на ЦСКА Москва Джей Ар Холдън, който има 163 мача до момента.