Лидерът на националния отбор на България по баскетбол за мъже Александър Везенков заяви, че винаги би се отзовал на повиквателните да играе за състава, когато е здрав и е възможно. Везенков отново коментира, че в българския баскетбол много неща имат нужда от подобрение, а по повод участието на Евробаскет 2022, той каза, че националите си тръгват с високо вдигната глава.

„Отборът на Белгия е най-атлетичният, който сме срещнали досега. Това беше последният мач в групата, бяхме изморени. Те играха умно в защита, спряха ни тройките. Ние бяхме по-изморени, по-изчерпани в нападение. Дадохме всичко от себе си, но не успяхме. Мисля, че има за какво да съжаляваме. В мачовете с Турция, с Черна гора не играхме както искахме. Това е. Мисля, че максимумът ни беше това. Ние не можем да играем прав баскетбол срещу тези отбори. Опитахме се, направихме една победа. Тръгваме си с високо вдигната глава. Както казах, мисля, че това беше, което можем да направим“, коментира Везенков след поражението от Белгия с 80:89 в последния мач от груповата фаза в Тбилиси.

„Европейското първенство е един много хубав форум. Всеки го гледа. Това беше нещо, което исках да изживея. Дадох всичко от себе си, но за съжаление не се класирахме в следващата фаза. Трябва да видим какво може да подобрим. Има много неща и се надявам тези, които гледат, да започнат да работят върху това“, добави българският национал.

„Не, моите показатели не са важни, отборът е важен. В последните два мача дали от умора, дали от съперници или малко разконцентрация, не бях на нивото, на което исках, но се опитвам във всеки мач да бъда на 100 процента. Сега има малко почивка и идва новият сезон. Надявам се да съм здрав и да продължавам да се развивам“, каза още Александър Везенков.

„Аз съм реалист човек и просто знам, че има неща, които трябва да се променят. За да играем на Европейско първенство, трябва да тръгнем от квалификациите. Ще е много тежко. Не знам кои момчета остават в този отбор, кои ще се отказват, кои ще са здрави, кои къде ще играе. Има много неща, които трябва да се мислят, но както казах проблемът започва от подрастващите и там трябва да се насочат усилията“, продължи той.

Попитан за бъдещото си включване в националния тим на България, Александър Везенков заяви: „През сезона просто, ако ФИБА и Евролигата не си разяснят проблемите, просто няма как, няма какво да се направи. Винаги бих играл за България. Знаете, когато съм свободен, когато съм здрав, винаги идвам да играя. Играх и петте мача на Европейското, и в квалификациите. Другото лято мисля, че няма мачове като цяло. Не знам кога ще мога пак да съм на линия. Ще се прави ли подмладяване, няма ли да се прави, има много неща, които трябва да се видят и да се коментират.“

„Трябва младите много да работят, за да заиграят баскетбол на някакво ниво. Не искам да съм аз лошият, който да каже всички неща, които са проблемът, но мисля, че той е ясен на всички. В последните дни получих много съобщения и обаждания от хора, които гледат баскетбол. Трябва да популяризираме спорта, защото българският баскетбол за съжаление не е на картата и мисля, че това първенство помогна малко, но трябва да се продължава да се работи“, коментира още Везенков и добави:

„Мисля, че Гърция и Сърбия имат най-много шансове да играят финал. Добавям и Словения.“