С победен кош на Александър Везенков шест секунди преди края на редовното време отборът на Олимпиакос записа 21-вия си успех за сезона, благодарение на когото тимът се превърна в първия тим, класирал се за плейофите в Евролигата.

Гръцкият гранд надделя при гостуването си на Жалгирис с крайното 74:72 (15:17, 25:17, 21:15, 13:23) в драматична среща от 29-ия кръг на най-силния клубен европейски турнир, провела се в препълнената зала “Жалгирио Арена” в Каунас.

По този начин Олимпиакос вече разполага с баланс от 21-8 и продължава да се намира еднолично на първото място във временното класиране, на две победи дистанция от втория Реал Мадрид, който се изправя срещу Олимпия Милано тази вечер. Жалгирис пък e на деветата позиция в таблицата с актив от 15-14.

Везенков отново бе големият герой за “червено-белите”, като днес той се отличи от останалите с 25 точки, 8 борби, 2 асистенции, 2 откраднати топки и 1 чадър за 30 минути на терена. Спортист №1 на България беше безгрешен от зоната за две точки - 9/9, като освен това стреля 2/7 от тройката и 1/1 от наказателната линия, за да оформи коефициент на полезно действие от 32. Черешката на тортата бе точната му стрелба със стъпка назад при оставащи около шест секунди до края на последната четвърт, чрез която Олимпиакос поведе с превърналия се в краен резултат 74:72. Освен това тази вечер Везенков достигна и границата от 2000 отбелязани точки в Евролигата.

Иначе, срещата се развиваше до голяма степен безпроблемно за отбора на Олимпиакос през второто полувреме, като разликата в края на третата четвърт беше 14 точки в полза на тима на Йоргос Барцокас при 59:45. Водени от точните изстрели на Роландс Шмитс и Томас Димша обаче домакините от Жалгирис не бяха готови да се предадат и и върнаха равенството в резултата при 69:69 с оставащи около три минути до финалната сирена. 

Грандът от Каунас дори поведе за кратко с тройка на Шмитс за 70:72, но след това Шакийл МакКисик успя по хитър начин да си осигури три наказателни удара, реализирайки два от тях. Последва страхотен чадър на Янулис Ларенцакис срещу Едгарас Улановас, като това действие бе продължено от превърналата се в победна стрелба на Везенков за крайното 74:72.

Шакийл МакКисик отново се превърна в жокер от пейката на Олимпиакос, като американецът завърши с 18 точки за 21 минути на терена.

За Жалгирис най-резултатен бе Роландс Шмитс с 18 точки и 6 борби. Томас Димша добави 17 точки, а Едгарас Улановас реализира още 12 точки с 6 асистенции.