Янис Антетокунбо вкара 41 точки за победата на Гърция с 99:79 над Украйна в директен сблъсък за първото място в група "С" на европейското първенство по баскетбол за мъже.

Крилото на Милуоки Бъкс реализира при 13 от 18-те си изстрела от игра към коша на украинците, като по този начин записа най-високото точно постижение на шампионати на Стария континент за последните 20 години. За последно повече точки вкара Дирк Новицки, който на Евробаскет 2001 реализира 43 в един мач.

Успехът осигури на Гърция първото място в групата, като елините са с пълен актив от четири победи до момента. Украйна остава на втора позиция с баланс от 3 победи и загуба, след като в късния мач от програмата в Милано Италия се наложи над Хърватия с 81:76.

Мачът премина през куп обрати, но последният от тях бе в полза на домакините, които затвориха срещата със серия от 21:12. Симоне Фонтекио и Николо Мели реализира по 19 точки за "адзурите", докато за хърватите с 27 завърши Боян Богданович.

И двата отбора обаче са сигурни за следващата фаза, като не могат да бъдат изместени от намиращите се на пето и шесто място Естония и Великобритания.

В група "В" първата позиция в крайното класиране ще бъде решена в заключителния ден, след като Словения надигра домакина Германия с 88:80.

Лука Дончич изигра феноменален мач за европейските шампиони и завърши с 36 точки и 10 борби, а Горан Драгич подпомогна усилията му с още 18 точки.

За германците, които допуснаха първо поражение, Денис Шрьодер приключи с 19 точки.

Преди заключителните мачове днес Германия, Словения и Франция разделят първата позиция в потока с по 3 победи и загуба. Словения играе с Франция в един от най-очакваните двубои на първенството, а Германия среща аутсайдера Унгария, който е единственият тим без победа в групата.

Интрига ще има е за четвъртото място, което също дава право за участие в осминафиналите. За него ще спорят в пряк сблъсък Литва и Босна и Херцеговина. Литовците си дадоха шанс за класиране след победа с 87:64 над унгарците, а преди това Франция им "удари едно рамо" след успех с 81:68 над Босна и Херцеговина, за който Гершон Ябуселе вкара 15 точки.

В група "D" Сърбия записа четвърта поредна победа след 89:78 над Израел. Двукратният носител на приза за "Най-полезен играч" в НБА Никола Йокич бе над всички в мача с 29 точки, 11 борби и 9 асистенции.

Място на осминафиналите си осигури и тимът на Финландия, който се наложи с 98:88 над Чехия. 34 точки за успеха на скандинавския тим в Прага вкара Лаури Марканен, а още 23 добави Сасу Салин. За чехите Войтех Хрубан се отличи с 22.

В последния си мач от групите в четвъртък чехите ще се нуждаят от задължителна победа над Израел, за да продължат към следващата фаза. Сигурен за осминафиналите е тимът на Полша, който победи Нидерландия със 75:69. При победа над Сърбия в последния си мач поляците ще спечелят групата.