Националният отбор на България по баскетбол ще се опита да постигне първа победа на Евробаскет 2022. "Лъвовете" се изправят срещу домакините в групата от Грузия, а сблъсъка е днес от 20:00 часа в Тбилиси. Двубоят е задължителен за печелене от възпитаниците на Росен Барчовски, за да могат да запазят шансове за класиране в следващата фаза. 

Българите заемат последно място в група А, след като до момента записаха три загуби. Нашите отстъпиха на Испания, Турция и преди два дни на Черна гора с 81:91. "Лъвовете" изиграха силен мач, като имаха аванс на полувремето и пру 75:73, но в крайна сметка отстъпиха на своя съперник. 

Грузия заема 4-о място във временното класиране с баланс 1-2. "Кръстоносците" сензационно надвиха Турция в двубой, предизвикал куп скандали. Дори и без Торнике Шенгелия и Гога Битадзе грузинците показаха сърце и характер, като във въпросния двубой бяха поведени от дабъл-дабъл на крилото на Милуоки Бъкс Сандро Мамукелашвили. След срещата пък стана ясно, че Дуда Санадзе, Шенгелия, Битадзе и двама полицаи са подгонили и били звездата на турците Фуркан Коркмаз. От турския лагер настояват за тежки наказания, докато Санадзе твърди, че до физически контакт не се е стигнало. 

Домакините ще могат да разчитат днес на Битадзе, който вчера поднови тренировки и се очаква да играе срещу "лъвовете". 

Почти сигурно аут за България е гардът Станимир Маринов, който се контузи през първото полувреме срещу Черна гора. Вчера баскетболистът на Балкан Ботевград мина през ехограф.