Баскетболистите на Словения поднесоха изненада и изхвърлиха смятания за фаворит за титлата на Евробаскет тим на Испания. Момчетата на Игор Кокошков изиграха много разумен и ефективен мач, в който съсипаха съперника с 20 точки разлика - 92:72, за да намерят място на финала. 

Показателно за превъзходството на словенците беше, че те дадоха на трикратните европейски шампиони да им поведат само веднъж. И това се случи с първия кош в мача, а след това на терена имаше само един доминант през цялото време. 

Първата четвърт беше най-равностойна, но в нея словенците поддържаха един добър аванс от 5-6 точки. Те успяха да държат преднината си и във вторите десет минути, въпреки че испанците на няколко момента се доближиха само на две точки от тях. 

Така голямата почивка в двубоя дойде само при четири точки повече за Словения - 49:45. Те успяха да наложат тотално предимство в третата четвърт, в чието начало направиха много силна серия от 14:5. Още там изглеждаше, че са пречупили съперника. 

Играчите на Кокошков продължаваха да трупат преднина, а стрелбата на "ла фурия" беше под всякаква критика. Така мачът навлезе в последната си част при 16 точки аванс за словенците - 73:57. 

И в последните 10 минути, вместо да се огънат под натиска на съперника, словенците се развихриха още повече. Те стигнаха до 21 точки разлика в един момент, а в крайна сметка надделяха с 92:72, за да се докопат до финала. Там в неделя ще играят с победителя от мача между Сърбия и Русия. 

Трудно е да се отличи един най-добър от състава на победителите. Най-резултатни бяха Антъни Рандолф и Горан Драгич с по 15 точки. Но пък Лука Дончич се отличи с дабъл-дабъл от 11 точки и 12 борби. Клемен Препелич с 13 точки и множество точни далечни стрелби също имаше огромен принос, а Гашпер Видмар наниза 12 точки. 

Братя Гасол бяха на ниво за Испания. Пау реализира 16 точки, а Марк добави 13 точки и 10 борби. Рики Рубио завърши с 13 точки, но изявите им бяха твърде бледи на фона на представянето на целия словенски колектив.