Националният отбор по баскетбол за мъже ще получи премия от 100 000 лева. Това негласно призна президентът на БФБаскетбол Георги Глушков на пресконференция, посветена на класирането на отбора за европейското първенство в Грузия, Чехия, Германия и Латвия догодина.

"Чувствам се прекрасно и всички сте наясно с причината. Искам да благодаря за това, което показа отборът в Латвия. Специални благодарности на старши треньора Росен Барчовски и неговия щаб, които класираха отбора на европейско първенство", заяви Глушков.

"По този повод Управителният съвет на федерецията реши да отпусне премия. Не искам да разкривам каква е тя, но момчетата си я заслужиха напълно", добави единственият българин, играл в НБА.

Запитан малко по-късно дали размерът на премията е 100 000 лева, Глушков даде утвърдителен отговор.

Старши треньорът Росен Барчовски добави, че няма спомен откога не е бил толкова щастлив и похвали играчите за отношението им.

"В последните дни доста говорих и не смятам да се повтарям, но няма как да не съм договолен от това, което постигнахме. Не си спомням да съм бил толкова щастлив, защото сега предизвикателството да се класираме бе по-голямо откогато и да е било. Искам да отлича всички момчета в отбора, защото те загърбиха всичките си претенции и егото си в името на тима. На английски има една дума - "coachable" (бел. ред. буквално тренируеми) - е, тези играчи са точно "coachable". Бил съм в отбори, в които играчите са проявявали големи претенции и са с тежки характери и тогава е много трудно. Но трябва да признаем, че и имахме късмет", каза Барчовски, който класира тима ни и за европейските първенства през 2005 и 2011 година.

"Победихме Латвия с 1 точка. Това е половин кош. Можеше да се случи и обратното, и ние да загубим с тази една точка. Тогава щяхме да бъдем разпнати, но истината е, че една точка не може да промени моя труд като треньор през последните 30 години, както и работа на играчите през последните 10-15 години. Сега имахме шанс, другият път може и да нямаме, затова призовавам да останем с трезва преценка и да не залитаме в крайности", добави Барчовски.

Той изрази и огорчението си от негативизма, който се е носел около тима в последните месеци.

"Този път имаше много обиди и негативизъм. Но най-добрият начин да затвориш устите на критиците е една победа и ние направихме точно това. Все още не знаем кога ще бъде теглен жребият за европейското първенство, нито имаме програма за квалификациите за световното. Надявам се скоро да имаме повече информация. Предстои ни дълъг път, затова трябва да имаме реалистични очаквания. Спомням си, че когато бях играч в ЦСКА, генералите искаха от нас да станем европейски шампион, което сами разбирате нямаше как да се случи. Сега обаче можем да направим стъпките, за да продължим развитието си. Надявам се през лятотото да проведем един лагер за около 10-12 дни, който да завърши с няколко контролни срещи. Това ще ни даде шанс и да видим някои от по-младите и по-неопитни играчи, на които ще разчитаме в бъдеще. Вече за догодина, когато е европейското първенство, със сигурност ще имаме сериозен лагер. С министър Кралев говорихме той да се проведе на Белмекен", продължи Барчовски.

Наставникът добави, че големият проблем на настоящия тим е липсата на ръст в подкошието, заради което е натурализиран и американският център на Брозе Бамберг Дейвид Кравиш. Той добави, че ще се търси и гард, тъй като предстои отказването от националния отбор на Дий Бост.

"Най-хубавата новина за нас е, че отдолу идват много талантливи и най-важното високи играчи. Надявам се, че европейското първенство до 20 години ще се проведе по план, но не знам кога за последно се е случвало средният ръст на младежкия отбор до 20 години да е по-голям от този на мъжкия", каза още Барчовски.