Българският национален отбор по баскетбол за мъже стартира с убедителна победа в предварителните квалификации за Европейското първенство през 2025 година в Кипър, Латвия и Финландия. България надигра Кипър с 88:55 (19:15, 29:15, 16:11, 24:14) като домакин в „Арена Самоков“ в първия си мач от група F.
 
В неделя (28 август) националите ще приемат тима на Румъния отново в Самоков. Четвъртият отбор в групата е Португалия, като българите ще се срещнат с този съперник през ноември.
 
Отборът на Кипър бе равностоен противник за България само в началните минути на мача, а след първата част, приключила при 19:15, баскетболистите, водени от селекционера Росен Барчовски, напълно контролираха събитията. Стартовата петица вкючваше Станимир Маринов, Чавдар Костов, Иван Алипиев, Александър Везенков и записалия официален дебют за националния тим натурализиран американец Дейвид Кравиш. Той направи добра първа четвърт и допринесе за преднината на българския състав. 
 
Александър Везенков се разигра до почивката, отбелязвайки 17 точки, а след първите 20 минути България дръпна с 48:30. Националите доминираха и през второто полувреме, повеждайки с 64:41 преди последната част. Най-голямата разлика достигна 33 точки.
 
Най-резултатен в мача беше Александър Везенков с 24 точки, 8 борби и 3 асистенции. Дейвид Кравиш завърши с 11 точки и 4 борби, а с по 9 точки се включиха Чавдар Костов и Станимир Маринов за победата на България. Натурализираният американски гард Дий Бост не беше в групата за двубоя.
 
За състава на Кипър с 20 точки, 3 борби и 3 асистенции завърши Филипос Тигкас. 
 
В тази фаза на пресявките за Еврошампоната през 2025 година участват общо 12 тима, които бяха разпределени в три групи по четири. Освен сега в края на август, срещите ще се играят в началото на ноември и края на февруари 2023 година. Победителите в трите групи и Кипър, който се класира автоматично като един от трите домакина на предстоящия голям баскетболен форум, ще продължат към същинските квалификации, където ще участват и отборите от втората фаза на пресявките за Световното първенство за мъже в зона Европа.