България ще кандидатства за домакинство на една от групите на Европейско първенство по баскетбол за мъже през 2021 г. и Световно първенство по баскетбол за юноши до 17 години през 2020 г.

Това стана ясно по време на среща на министъра на младежта и спорта Красен Кралев с генералния секретар на ФИБА и член на Международния олимпийски комитет (МОК) Патрик Бауман и изпълнителния директор на ФИБА Европа Камил Новак.

Българската делегация, посетила централата на ФИБА в Швейцария включваше освен министъра на спорта, президента на Българска федерация по баскетбол Георги Глушков, генералния спонсор на Левски Лукойл Валентин Златев и президента на клуба Тодор Стойков. На срещата присъства и мениджърът в департамент „Национални федерации“ на ФИБА Свят Коста Илиев.

Георги Глушков представи кандидатурите на страната ни за домакинство на Европейско първенство за мъже през 2021 г. и Световно първенство за юноши до 17 години през 2020 г.

За шампионата при подрастващите България ще кандидатства за домакинство със зала „Арена Армеец” в София и Двореца на културата и спорта във Варна. Процедурата за подаване на документи ще бъде отворена през септември тази година, а решението ще се вземе през май 2019 г.

„Арена Армеец” ще кандидатства и за домакин на мачове от груповата фаза на Европейското първенство за мъже през 2021 г. Шампионатът ще се проведе в четири държави, като една от тях ще приеме финала. Към момента интерес да бъдат съорганизатори на Европейското първенство и да домакинстват мача за титлата са проявили Германия и Сърбия. Намерение да кандидатстват за груповите фази, освен България, са заявили Италия, Испания, Чехия, Унгария, Австрия, Естония и Полша. Процедурата за подаване на кандидатури ще бъде отворена през това лято, а решението кои ще са домакините ще бъде взето през април 2019 г.  

Българският спортен министър и президентът на Българската федерация Георги Глушков направиха презентация на първокласната спортна инфраструктура, изградена и реновирана в България през последните 10 години като залите „Арена Армеец”, „Булстрад Арена”, пловдивския „Колодрум”, Двореца на културата и спорта във Варна и „Асикс Арена”, като представителите на ФИБА останаха очаровани от високото ниво на съоръженията.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.