Германският баскетболен съдия Бенямин Барт се оплака, че нарядите му в Евролигата са спрени, тъй като отказва да избръсне брадата си.

Пред Франкфуртер Алгемайне Цайтунг 43-годишният Барт споделя, че пази текстови съобщения, които показват комуникацията му със съдийското ръководство на турнира още от есента на миналата година.

На 5 октомври 2021 Барт получава съобщение в WhatsApp от Ричард Стоукс, шеф на Съдийската комисия в Евролигата. В него Стоукс пита Барт дали би могъл да свири мач от турнира, на което германският рефер отговаря положително.

Но Стоукс добавя, че че е добре Барт да премахне брадата си - нещо, което съдията отказва да направи, тъй като смята, че това е някаква шега от страна на англичанина. Последва и телефонен разговор между двамата.

"Стоукс ми обясни, че старши треньорите и спортните директори не харесват бради и се оплакват от това", разказва Барт пред Франкфуртер Алгемайне Цайтунг.

Германският съдия е влязъл в контакт и със свои колеги и ги е питал дали са имали същия проблем. Няколко от тях признават, че са били заставени пред подобни условия, за да продължат работата си. Това кара Барт да се обърне към адвокат и да заплаши Евролигата, че ще съди организацията за дискриминация. Документация по случая има на сайта на Германската баскетболна федерация - basketball.de.

Заради възможното съдебно дело и вероятността случаят да получи публичност, от Евролигата изпращат писмо на Барт, в което му се извиняват за случилото се и обещават, че повече такова изискване няма да има.

Пред Франкфуртер Алгемайне Цайтунг Бенямин Барт обясни, че няма никакво намерение да се среща повече с Ричарт Стоукс и е избрал да преустанови работата си с Евролигата, но е искал да се разчуе за случилото се и за отношението, което има лигата към съдиите.