16-годишният Емил Бинев от Бургас се завърна от Париж, където бе един от избраните за участие в кампа„Баскетбол без граници”, който се организира съвместно от НБА и ФИБА, като събира най-талантливите деца от всички континенти.

Целта на мероприятието е да направи промоция както на баскетбола, така и на приятелството между участници от всички краища на планетата. „Баскетбол без граници” тази година се провежда в Париж, Шанхай (Китай), Сао Паоло (Бразилия) и Йоханесбург (ЮАР).

Преди две години на такъв камп участваха Иван Лилов и Чавдар Костов от Лукойл Академик.

“Преживяването бе страхотно,” каза Бинев в интервю за bulgarianbasket.com. „Кампът бе за 6 дни, от 5-ти до 11-ти Август. При кацането ми в Париж бяха ми загубили багажа, който по-късно ми го докараха в хотела. Това обаче нямаше никакво значение, тъй като още с пристигането ни раздадоха по два чифта маратонки за игра, както и пълен сак с тренировъчни екипи. Хотелът се намираше много близо до стадион „Парк де Пренс”. Запознах се с всичките мои връстници, общо бяхме 49 човека. На другия ден сутринта всичките бяхме на първата тренировка в една от най-хубавите зали в Париж – „Пиер де Кубертен”. Там се запознахме с всичките звезди от НБА, които бяха поканени да вземат участие в събитието. Раздаваха автографи и там се сближихме с всички. Още в самото начало се запознахме с Борис Диау от Финикс, Бо Аутлоу от Орландо, Крис Дуън от Чикаго Булс, Микаел Пиетрус от Голдън Стейт, Рори Уайт и Нуйл Мейер от ЛА Клипърс. Присъстваха много журналисти, различни телевизии, които отразяваха събитието. Още от първия ден звездите от НБА, заедно с треньорите ни държаха различни лекции, за баскетбола и за живота като цяло. Беше много интересно и научих много неща извън баскетбола.”

Бинев разказа още: „Като цяло най-голямо впечатление ми направи фактът, че звездите от НБА са съвсем нормални хора и с тях лесно се общува. Особено забавен бе Бо Аутлоу, който непрекъснато ни развеселяваше. Най-много обаче научих от помощник треньора на Сан Антонио Спърс Дон Нюмън.”

Емил Бинев бе част от българския кадетски национален отбор на Евробаскет 2007 в Скопие. 195-сантиметровия младок вече играе и за мъжкия отбор на Черноморец Бургас, като треньорите разчитат много на него за предстоящия шампионат.