Баскетболният Черно море E-on спечели титлата за юноши за сезон 2008/09, след като се наложи на финала над Рилски спортист със 68:64 в Арена Самоков. Това е първа титла за Черно море от 2005 насам, а оттогава те имат само едно второ място през 2008. По-рано през настоящата година обаче "моряците" спечелиха и другото злато в тази възраст - от Младежката лига за юноши.

Двубоят бе изключително равностоен през всичките 40 минути, като най-голямата разлика в полза на някой отбор бе пет точки. Цели 23 пъти Рилецо и Черно море си размениха водачеството, а девет пъти резултатът бе равен. И двата състава обаче доказаха, че разполагат със страхотни таланти, които са на път да се превърнат в много обещаващи баскетболисти. Със сигурност през следващите години и в Самоков, и във Варна ще започнат все по-често да поглеждат към играчите от тимовете, играли днес финал, и ще използват състезателите и в мъжките отбори.

Днешната среща премина през много обрати, а в края на мача благодарение най-вече на изключитленото хладнокръвие на Васил Кьосев, варненци се поздравиха с напълно заслужен успех. Минута и половина преди финалната сирена домакините водеха със 62:61, но в рамките на две нападения за 34 секунди Кьосев вкара две тройки и изведе тима си напред със 62:67.

Красимир Георгиев намали до 64:67 точно 45 секунди преди края, но това бе последният кош за Рилецо в този мач. До края единствено Симеон Илиев вкара един наказателен удар, с който завтвърди победата на Черно море. Напрежението си каза думата, а състезателите на домакините не успяха в последните си изстрели към коша на варненци.

Макар и малко пренавит в началото, Васил Кьосев завърши мача по страхотен начин - с 19 точки, от които общо 4 тройки. Тихомир Желев добави 16 точки (3 тройки) и 8 борби. Двама състезатели на варненци се отчетоха с по 11 точки – Симеон Илиев и Александър Янев, а последният хвана също и 19 борби, което го направи най-полезен играч за Черно море в мача. Овладените от Янев топки бяха само част от невероятните 50 борби за „моряците” в двубоя.

Станислав Ваклинов завърши с дабъл-дабъл за Рилски спортист – 15 точки и 10 борби, а той също направи и най-много асистенции за отбора си – 5 на брой. Емил Бинев добави 13 точки и 5 борби след като влезе като резерва, а Дарин Иванов завърши с 10 точки. Седем различни баскетболисти на Рилски спортист вкараха от далечно разстояние, но процентът им на стрелба не бе както в предните дни – само 30 % (8 от 26). 

Доста разочарован от поражението бе старши треньорът на мъжкия състав на самоковци - Александър Тодоров, който седна на пейката, за да подкрепя отбора. Той сподели, че това е първият му загубен финал от години насам, след като преди няколко месеца спечели Балканската лига с Рилецо.

В Арена Самоков бе и наставникът на мъжката гарнитура на Черно море - Даниел Димитров, който изведе своя тим до сребърните медали в Националната баскетболна лига.

Титлата за Черно море като школа е тяхна трета за сезона след като бейби-момчетата (10) и кадетите(16) станаха първи преди тях. Мини-момчетата (12) завършиха на второ място, а предстои участието на момчетата до 14 години в края на месеца в Ботевград.

Юношите на Черно море завършват един много успешен сезон, след като станаха шампиони и на дебютното издание на Младежката лига по-рано през сезона, когато надиграха във Варна пак Рилски спортист.

Рилски спортист от своя страна има титла при 12-годишните и сега второ място при юношите, а също така се надява да класира и отборът-момчета (14) на финалите в съседен Ботевград.