Националните ни отбори по баскетбол – мъже и жени ще разберат съперниците си в следващите евроквалификации на 16-ти февруари догодина в италианския град Венеция.

Осем мъжки и пет женски отбора вече си осигуриха участие на Европейските първенства, съответно в Полша и Латвия.

При мъжете сигурни за Евро 2009 са Русия, Испания и Литва, които ще участват и на олимпийските игри в Пекин през 2008 година, както и Гърция, Германия, Хърватия и Словения, които пък ще играят на олимпийския квалификационен турнир. Домакините от Полша също по право се класират за надпреварата.

Останалите 17 отбора от дивизия А - Белгия, Босна и Херцеговина, България, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Македония, Унгария, Великобритания, Израел, Италия, Латвия, Португалия, Сърбия, Турция и Украйна ще участват в квалификации следващото лято.

Според регламента отборите ще бъдат разделени в три групи по четири отбора и една от пет. Победителите от всяка група, плюс трите най-добри втори отбори се класират за първенството на Стария континент. Последното място ще бъде решено след допълнителен квалификационен турнир през лятото на 2009 година.

При жените сигурни за шампионата на Стария континент в Латвия са Русия, Испания, Беларус, Латвия и Чехия.

Останалите 19 отбора от дивизия А - Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Финландия, Франция, Германия, Великобритания, Гърция, Унгария, Израел, Италия, Литва, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Турция и Украйна ще играят квалификации. Те ще бъдат разделени в три групи по пет отбора и една от четири. Първите два тима от всяка група плюс двата най-добри трети се класират за еврошампионата, а последното място ще бъде решено, както при мъжете, след допълнителен квалификационен турнир през лятото на 2009 година.