Ръководството на женския баскетболен тим Академик МГУ протестира остро срещу наложените наказания към състезателки и треньорката на отбора от Дисциплинарната комисия.

Клубът разпространи открито писмо до медиите (публикувано без редакторска намеса):

Уважаеми дами и господа,

Ръководството на БК Академик МГУ София се обръща към всички Вас, за да заяви открито:

1.БК Академик МГУ София изказва категорично несъгласие с вече придобиващата облик и размери на целенасочена кампания срещу "неудобните" в българския баскетбол, каквито очевидно сме ние - ръководство, треньори и състезателки от БК Академик МГУ Сф.

2.БК Академик МГУ категорично не приема начинът, подходът и размерите на финансовите и дисциплинарните наказания, наложени на клуба ни с решение щ14 на Дисциплинарната комисия на БФБ в понеделник, 1 март. В тази връзка се чувстваме длъжни да споделим пред българските спортни медии следното:

I.Дисциплинарната комисия на БФБ кри умишлено цели четири (4!) дни взетото решение да ни накаже с глоба от 1090 лева и да спре за три мача състезателните права на основния реализатор и лидер на отбора - Станислава Станкова. Решението на ДК може сами да откриете на официалния сайт на БФБ - basketball.bg от днес (5 март), публикувано в 11:45 часа. Решение 14 на ДК е взето в понеделник (1 март) на обяд. В продължение на четири работни дни никой от ДК или от БФБ не си направи труда да ни уведоми за вече взетите решения. Нито с разговор по телефон, нито по електронен или пощенски път.

II.Право на журналистите е да знаят следното: БК Академик МГУ дори не подозираше, че ДК ще заседава в понеделник (1 март). И никой от БК Академик МГУ нямаше дори да разбере, че има санкция преди четвъртък (4 март), когато ни бе изпратен мейл от БФБ. 24 часа по-късно - днес (5 март) БК Академик МГУ има отговорен мач срещу основния си конкурент за първото място в А група - НСА Делта. Цяла седмица ние се подготвяхме за двубоя, без да разберем, че трудът ни е напразен, защото в навечерието на срещата сме поставени в безизходица да играем без основния си реализатор - Станислава Станкова.

III.БК Академик МГУ няма обяснение от какво е породена тази тайнственост и конспиративност при спешното свикване на ДК в понеделник (1 март), след като Комисията има 30-дневен срок да излезе с решение. Мачът, който ДК разисква е между Тони 7 и БК Академик МГУ на 20 февруари в Сливен. За първи път ДК показва подобна светкавична експедитивност и се събира на 10-ия ден от срещата.

IV.БК Академик МГУ иска да разбере и за къде толкова са бързали господа заседателите от ДК на БФБ, тъй като решението за наказанието е взето едва от четири, вместо шест члена на ДК: председател - Николай Въжаров, Любомир Амиорков, Любомир Борисов и Иван Вълканов? Очевидно в ДК толкова са бързали, че не са имали време да изчакат другите си двама членове - Борислав Пелтеков и Георги Сотиров. Г-н Пелтеков бе в отпуск по болест, а г-н Сотиров извън страната по служебни ангажименти. Двамата са били уведомени постфактум за решението на ДК в писмен вид по електронната поща и факс.

V.Ръководство, треньори и баскетболистки от БК Академик МГУ се чувстваме жестоко унизени и омерзени от факта, че с лека ръка БФБ си позволи да погази жестоко човешкото право на глас, човешкото право на собствена защита, описано и прието точно в "Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи". ДК не счете за необходимо да извика и да изслуша нито една състезателка, която впоследствие наказа. Баскетболистките ни бяха бити в Сливен, като след завръщането си в София бяха прегледани от лекар в УСъдебна медицинаФ и им бяха издадени медицински свидетелства.

VI.БК Академик МГУ застава твърдо зад гърба на своя съперник Тони 7. Ръководството на клуба, треньори и баскетболистки направиха всичко, за да бъде запазен добрия тон и не носят вина за баталните сцени след последния съдийски сигнал. Голямата вина в случая принадлежи на неподготвените, некомпетентните и абсолютно негодни за изпълнение на задълженията си рефери на мача и най-вече дежурния делегат. Та той дори е вписал грешна дата на мача в официалния протокол, което автоматически превърща документа в лишен от законова стойност! Не желаем за в бъдеще никакви санкции от финансово и дисциплинарно естество за Тони 7, защото това би било поредната несправедливост! Целта на клуба ни винаги е била да побеждава с честни средства, а не да подлива вода на конкурентите си и да извлича полза, спомагайки за незаслуженото им наказание. Било то с глоба или с лишаване от право на домакинство. За нас Тони 7 е достоен за уважение съперник, в който работят хора, истински отдадени на баскетбола.II.БК Академик МГУ подаде жалба в БФБ и ще изчака свикването на Арбитражния съд към БФБ. Но това е възможно да се случи едва след месец, когато всичко в първенството ще е отдавна решено. Ако жалбата не бъде уважена от Арбитража на БФБ, ние ще търсим съдействие и от Спортния съд в България.

VIII.След консултация с нашите адвокати днес, ние сме длъжни да заявим следното: БК Академик МГУ ще заведе дело срещу ДК и БФБ за пропуснати ползи, неправомерно взети решения и нанесени финансови и морални щети. Санкцията на практика ни лишава да се борим за първото място, а с това губим и отборна премия, гарантирана ни от спонсор на отбора. Ще се борим до край, за да изчистим името на клуба и това на ръководството и баскетболистките ни. Съставът на Академик е от студентки във висше учебно заведение с история, авторитет и позиции в обществото Ц МГУ.

IX.И накрая, днес е един много тъжен ден за българския баскетбол. Навършват се седем година от кончината на бившата националка и заслужил треньор, основоположничката на женското направление в Академик Ц Виолета Цолова. В деня, в който БФБ би трябвало да склони глава за една достойна за уважение жена, дала живота си на баскетбола и на работата с млади таланти, ние погазихме паметта й!

P.S. Академик е славно име. И никой няма право да се гаври с него, само защото в ръцете си е получил власт, която използва за нечистоплътно разчистване на стари сметки! Беше ни отнето правото да се борим на терена, но никой няма право да ни отнеме правото да браним със сърце достойнството и паметта на онези, от които сме се учили и без които днес нямаше да ни има!

Каним всички Вас на опорочения много преди първия съдийски сигнал срещу НСА Делта днес от 17:00 часа в зала "Христо Ботев" в Студентски град.