Управителният съвет на родната федерация по баскетбол взе решение първенството на страната да продължи, както е предвидено по наредбата за сезон 2007/08 – първа осмица и втора шестица. По-голяма част от клубовете във висшата ни дивизия повдигнаха темата за запазване на десетте състава в елита, поради изключително изравнените им възможности, напомня bulgarianbasket.com. Клубовете от втора дивизия пък се възпротивиха, а шефовете на българския баскетбол в крайна сметка взеха решение след няколко заседания.

След тази фаза всички отбори заели местата от 1-во до 8-мо място ще играят на принципа на размененото гостуване още веднъж един срещу друг със зачитане на резултатите до този момент. Отборите заели 9-то и 10-то място, плюс заелите от 1-во до 4-то място в А-2 ще сформират втора шестица в А-1. При тях не се зачитат предишните резултати и всичко тръгва от нулата.

За първият кръг на плейофите на страната ще се класират отборите заели 1-во и 2-ро място във втората шестица и тези, заели 7-мо и 8-мо място в първата осмица. Мачовете ще са до две победи от три срещи като отборите от първата осмица ще са домакини на първите и евентуални трети срещи.

Мачовете в първата осмица и втората шестица на А-1 започват на 2-ри февруари и завършват на 16 април 2008 година. Плейофите стартират веднага след това на 19 април.