Спортният директор на Балканската лига по баскетбол Шай Щрикс ще пътува за Румъния тази седмица веднага след двубоя на националния ни отбор срещу Финландия, за да се срещне лично с представители на двата румънски клуба в Лигата.

„Вече се срещнахме с всички клубове без румънските. На 11-ти септември ми предстои среща с двата тима от Букурещ – Динамо и Рапид, както и с хората от румънската федерация. С всички останали отбори, които ще участват в Балканската лига, вече проведохме разговори. Видях хотелите за съставите и съдиите. Всичко е готово. Имахме среща и с Черно море, и с Рилски спортист, така че остава да се срещна с представителите на румънските клубове. Ще уточним детайлите и вече ще започнем да работим по-сериозно върху въпроси като номинациите за съдиите. Имаме някои проблеми с това, защото искаме Лигата да започне с много добро съдийство и не мога да обещая на балканските отбори, че ще използваме само рефери от Балканите”, коментира Шай Щрикс пред официалния сайт на международното състезание.

Бившият рефер уверява, че условията, които клубовете осигуряват са отлични. „Във Вършац например залата е малко, но с много добри условия. В Крагуевац пък залата е за 3000 човека. Освен това съм бил в повечето хотели като съдия и съм наясно какви са условията. В Белград положението е ясно. Една от залите е тази, в която националният тим на България тренира преди двубоя със сърбите – Шумице. Това е залата на Мега Баскет. В Скопие и Кавадарци също няма проблеми и остава да видим какво е положението в Букурещ”, сподели г-н Щрикс.

До 10 дни пък се очаква да бъдат финализирани преговорите със спонсора на БИБЛ. „Това се проточи, заради ситуацията с гръцките отбори. Всъщност пак ще кажа, че всички отбори без Рапид, чийто бос е грък, ни подкрепиха в това решение. Няма начин как 10 тима да чакат други два. Имах запитване от Аполон Лимасол. Те искаха да играят в Балканската лига, но им казах, че тази година е невъзможно. Имаше интерес от Черна гора и Босна. Имам идея по време на сезона да направим приятелски мачове, като проверка в Будва или Кипър, но системата няма да се променя. Вратата беше отворена достатъчно дълго, повече от два месеца. Три гръцки отбора, които контактуваха с нас бяха два от втора дивизия и Кавала. Определено смятам, че ще имаме много интересно състезание. Отборите вече нямат търпение Лигата да започне”, завърши спортният директор на Балканската баскетболна лига Шай Щрикс.