Изпълнителният директор на Българската федерация по баскетбол Иван Ценов уважи награждаването на Балкан като първенец на втория ешелон, в компанията на президента на централата Михаил Михов. Ценов поздрави новото ръководство на „зелените”, което направи възможно съхраняването на мъжкия състав през този сезон.

Той говори и за неща, планирани от федерацията и Националната баскетболна лига за следващия сезон. В хода на пресконференцията след награждаването, Ценов бе попитан и за съобразяването на часовете на баскетболните мачове с тези на футболните дербита. Конкретен повод за това бяха две срещи от НБЛ, които се играха докато течеше световната квалификация между България и Кипър на футбол. Според федерацията, клубовете сами трябва да правят промени в програмата си, за да имат повече публика в залата.

„В началото на годината всички клубове си получават програмата, после всяка промяна се заплаща. Ясно е, че баскетболът има интерес от това, но това е клубна политика, дали даден отбор иска да си премести мача, за да се съвпада с футбола и да няма 50 човека, а 500,” заяви Ценов.

„От следващата година ще има еднакви плакати, нещата трябва да се случват малко по-модерно, хората да разбират се има мачове. Догодина това ще е задължително условие за всички отбори, участници в Лигата, унифицирани плакати, спонсори, места. Ще има и задължителна цена на билета,” разкри един от шефовете на БФБ за бъдещите планове.

Както и Михаил Михов, Иван Ценов коментира наболелия проблем за националните баскетболисти, които не получават достатъчно игрово време в отборите си. „Ще има глоби, въпреки че треньорите хитруват и ги пускат някой мач, играят по 30-40 минути, а във важните мачове не ги пускат. Тогава клубовете трябва да са си направили сметката,” отбеляза Ценов. Според него обаче дори глобите не могат да променят наистина нещата. „Баскетболът е такава игра, че може някой да е контузен, да не е във форма. Не можеш да задължиш някой, ще трябва да играе 20 минути. Това не става така. Трябва лично убеждение, не става с вилицата на гърлото…,” завърши той.