Плеймейкърът на националния отбор по баскетбол Ърл Джеръд Роулънд се завръща за втори път в селекцията ни за Европейско първенство, след 2009-та година в Полша. В понеделник националите заминават за Литва, където от 31-ви август стартира шампионатът. Роулънд се присъедини към отбора, след отличен сезон в Италия за Ваноли Кремона, и осъществи трансфер в един от силните испански тимове Уникаха.

Остават само дни до началото на Европейското първенство. Чувстваш ли се готов за него?

- Да, вълнувам се. Това е страхотна възможност, голямо състезание. В такива състезания искат да участват всички играчи. Готов съм, чакам го с нетърпение.

Чувстваш ли, че си напреднал в кариерата си в сравнение с 2009. Тогава също игра на Европейското първенство, къде си сега?

- Да, мисля, че изминах дълъг път, развивам се, и мисля, че наистина съм малко по-напреднал в сравнение с тогава.

Как ти се струва отборът? Почти половината е променен, в сравнение с онзи от 2009.

- Да, така е, нов отбор, има промени, но така е винаги, момчета идват, други си отиват. Но доста от основните играчи са още тук. Просто трябва да работим с това, което имаме.

В Полша, нещо липсваше, за да се постигне голямата цел, да се постигне поне една победа. Смяташ ли, че сега това ще се случи?

- Да, всичко е възможно. Трябва да се борим, да се възползваме от всяка възможност, да вярваме в себе си, и тогава наистина всичко е възможно.

Не постигнахте много добър баланс по време на контролите. Мислиш ли, че на самото Европейско нещо може да се промени, може би в мотивацията?

- Да, баскетболът понякога предлага такива шеги. Когато стъпиш на голямата сцена, това или те изстрелва напред, или те пречупва до край. Така че, може би ще започнем да вкарваме изстрелите си, ще играем добре, по-твърдо в защита. В един мач всичко може да се случи. Щом вземем една победа, нещата ще потръгнат.

Старият капитан вече не е в отбора – Тодор Стойков, вече не е тук. Ти каза, че ядрото се е запазило, но в действителност, има много млади играчи, и може би това значи повече отговорност за теб?

- Наистина, опитът ни е по-малко, Стойков имаше много опит в това отношение. Но това, че нямаме толкова ветерани, които да ни водят, не значи нищо. Баскетболът си е баскетбол, трябва да се започне отнякъде.

Сега работиш с друг треньор, в сравнение с 2009-та. Какви са впечатленията ти от него?

- Треньорът е добър. Наистина, можеш да имаш велик треньор, но ако играчите не го разбират, няма значение. Така че има значение характерът на играчите, как се отнасят към работата, и как подхождат към мачовете. Може да имаш най-добрият треньор в света, но ако не даваш най-доброто от себе си, и не следваш тактическия план, тогава няма значение.

За теб предстои голяма крачка – от малък клуб в Италия, преминаваш в един от големите отбори в Испания. Как се чувстваш след този трансфер?

- Чаках това. Много се вълнувам от предстоящия сезон. Искам да отида там, за да работя с тима, за да изиграя един добър сезон.

Нямахте възможност да усетите любовта на феновете в България, тъй като нямахте контроли тук, но искаш ли да им кажеш нещо?

- Аз ще се боря, отборът ще се бори, и всички ще се опитаме да представим България по най-добрия възможен начин.