Старши треньорът на баскетболния Левски Константин Папазов уважи 50-годишния юбилей на именития си колега Невен Спахия, пише levskibasket.com. Хърватинът отпразнува своята годишнина в Загреб, като освен Папазов, на празника присъстваха легендарни баскетболни фигури като Желко Обрадович, Мирко Новосел, както и семейството на легендата на хърватския баскетбол Дражен Петрович – майката, бащата и неговият брат Ацо Петрович. Невен Спахия и Дражен Петрович са родени в Шибеник и са били най-добри приятели в своето детство.

Треньорската кариера на Спахия минава през Цибона, Крка, Автодор Саратов, Лиетувос Ритас, Макаби Тел Авив, ТАУ Керамика, Валенсия и Фенербахче. В момента той изчаква добра оферта, като не е изключено да продължи в най-силното първенство на планетата – НБА. Спахия има отлични връзки с Лигата на извънземните и най-вече със Сан Антонио Спърс. Като скаут на този отбор той е причината няколко баскетболисти да станат част от отбора – Бено Удрих, Тиаго Сплитър, Нандо Де Коло.

„Изключителен човек и треньор“, казва за Спахия Тити Папазов пред официалния сайт на Левски. „Запознахме се през 2004 година, когато пътувах с Желко Обрадович в националния отбор на Сърбия. На един приятелски турнир в Гранада играхме срещу Хърватска, която бе водена именно от Невен Спахия.“

„Събраха се двама треньори – Желко и Невен, които в момента нямат ангажименти. Пожелах им да се върнат колкото се може по-бързо на терена, защото откакто ги няма не съм гледал нито един мач в Евролигата през този сезон“, допълва Тити за тържеството снощи и каза още: „Имаше много специални гости, дори собственикът на Фенербачхе Али Коч пристигна с частен самолет на събитието.“

Спахия не пропусна да се пошегува, че Тити е сменил с ден мача си с Морнар от Балканската лига с ден по-късно, за да може да присъства на годишнината му. По обяд днес Папазов се отправи за летището в Загреб, откъдето пътува за Подгорица и оттам за Бар.

От 19.00 часа тази вечер в този град Левски излиза за мач срещу местния Морнар в група А на Балканската лига. Това е втора среща на „сините“ в тазгодишното издание на регионалнато надпревара.