Че големите спортисти имат големи сърца, доказаха и редица родни звезди, които дариха ценни за тях предмети на благотворителния търг, организиран под патронажа на президента Героги Първанов. Събраните средства пък ще бъдат използвани за лечение и медикаменти на нуждаещи се деца. Сериозно баскетболно присъствие имаше снощи на събитието в хотел „Шератон” и то заради включването на най-добрия ни баскетболист в последните години Тодор Стойков и националния ни треньор Пини Гершон.

Оригиналният екип на капитана на българския национален отбор намери своя нов притежател за цели 3000 лева, а освен за екипа на Стойков, присъстващите наддаваха за една от големите награди, която трикратният шампион на Европа Пини Гершон заслужи в България – приза за Треньор номер 3 за 2008-ма година в анкетата на в-к „Труд”. Колекционерът спечелил картината на художника Генко Карабаджаков, съответно прибави 2800 лева за „Българската Коледа”. Гершон често приема присърце подобни благотворителни каузи, като по традиция треньорът и играчите му от клуба му Макаби Тел Авив в навечерието на еврейския празник Ханука преди дни, посетиха онкологична детска клиника и зарадваха малчуганите с подаръци и лакомства. 

Именно на Пини принадлежи репликата, че би заменил всичките си титли за здравето на децата. Израелецът, който вече има български паспорт, пък дари картината си със съдействието на най-близкия си човек в България и негов асистент в представителния ни състав Тити Папазов.

Съдийска фланелка на най-успешния ни рефер от близкото минало Артеник Арабаджян със свирка на последния, също бяха разиграни и в крайна сметка за тях бяха дадени 500 лева. Голям интерес у колекционерите предизвикаха също така спортните екипи на големия ни гимнастик Йордан Йовчев, Матей Казийски, Димитър Бербатов и Лео Меси, като най-високата цена, която достигнаха те беше 4000 лева.

Вече шест години подред президентът Георги Първанов и приятели събират пари за българските деца с инициативата „Българската Коледа”. Тази година bTV заедно с президентството организира търг на картини и предмети на известни българи, като със събраните пари ще бъдат подпомогнати някои от децата на „Българската Коледа”.

Събраната сума за децата е 152 250 лева. Тя ще позволи да се купят скъпоструващи медикаменти за цялата следваща година на децата с хронична бъбречна недостатъчност и подсигуряване на лечението в чужбина на няколко от нуждаещите се деца.