Пловдив отново има мъжки баскетболен отбор. След 6-годишно отсъствие, „Академик” бе възроден и ще участва във втората осмица на българското първенство. „Решихме да сформираме мъжки тим по две причини. На първо място Пловдив заслужава да има мъжки баскетбол. Освен това бившите юноши от нашата школа, които вече са на по 22-23 години трябваше да получат шанс. Продължаваме да създаваме млади състезатели, които трябва да има къде да играят”, заяви президентът и бивш състезател на клуба Васил Врачев.

Финансовото положение на клуба обаче е незавидно. Ръководството е осигурило едва 15000 лева, с които ще се покрият разходите по участието в шампионата. Служителите и играчите в „Академик” засега ще работят на добра воля, без пари. Община Пловдив е обещала финансиране, но впоследствие то е отложено за началото на следващата година.

"Ще ни бъде много трудно да оправим бюджета на отбора. За цяла България обаче е важно в Пловдив да съществува баскетбола, защото ние винаги сме били водещи в този спорт, а и във всички останали. Във федерацията като разбраха за възстановяването на тима приеха новината с ръкопляскания и голямо задоволство", заяви членът на УС на баскетболната федерация и районен кмет на Пловдив – Здравко Димитров.

„Академик” ще играе домакинските си мачове в едноименната зала в града под тепетата. Същата е претърпяла ремонт и отговаря на всички изисквания на федерацията.

Първият мач е на 23 октомври в събота. Академик гостува на втория отбор на Рилски Спортист в Самоков. Първото домакинство на Академик е на 31 октомври срещу Вида-Баскет.

Съставът, който води тернировки и ще играе домакинствата си в зала Академик е от 12 души, основно от пловдивската школа. Единствено Асен Николов идва от пазарджишката школа. Най-вероятно първата "контролна" среща ще бъде двустранна игра между мъжкия отбор и юношите тази неделя в залата. При нужда ще им помагат и петима от юношите на тима.

Ето го и състава за сезон 2010/11:

4. Иван Русев

5. Асен Николов

6. Мартин Пенев

7. Димитър Ставрев

8. Станислав Видев

9. Димитър Хорозов

10. Мартин Хорозов

11. Илиян Ставрев

12. Йордан Новачев

13. Михаил Стоянов

14. Пламен Теохаров

15. Васил Петлешков