Вторият етап от баскетболните първенства при мъжете и жените придоби ясни измерения след изиграването на предпоследния кръг на първата фаза.

При мъжете се оформят две групи – първа осмица и втора шестица.

Елитните тимове от първо до осмо място ще играят на принципа на разменено гостуване, един срещу друг, със зачитане на резултатите до този момент.

Първа осмица: Лукойл Академик, Левски, Балкан, ЦСКА, Спартак Плевен, Черно море, Рилски спортист, Ямбол;

Първо завъртане: 2, 6, 9, 13, 16, 20 и 23 февруари

Второ завъртане: 1 и 5 март; 2, 5, 9, 12 и 16 април

Във втората шестица не се зачитат предишните резултати и тимовете започват с нула точки.

Втора шестица: Дунав 2007, Сливен, Черно море 2, Алвина, Спартак МВР, Славия;

Поради участието на Черно море с два отбора в първенството и наличието на състезатели с двоен лиценз в други клубове, мачовете от втората шестица ще се проведат на следните дати:

Първо завъртане: 7, 10, 17, 21 и 24 февруари

Второ завъртане: 2 и 6 март; 6, 13 и 17 април

Жребият за следващия етап от държавните първенства при мъжете и жените ще бъде изтеглен на 29 януари (вторник) от 11.00 часа в сградата на ДАМС в София.

За първия кръг на плейофите на страната ще се класират отборите, заели първо и второ място във втора шестица и тези, заели седмо и осмо място в първата осмица. Мачовете ще са до две победи от три срещи, като отборите от първата осмица ще са домакини на първите и евентуални трети срещи.

Както и при мъжете, така и при жените се оформиха двете групи за следващия етап на първенството. В женското първенство обаче те ще са първа шестица и втора четворка. Отборите, заели местата от 1 до 6 ще играят на принципа на мъжката осмица.

Първа шестица: Дунав Еконт, Лукойл Нефтохимик, Берое 2007, Рилски спортист, Монтана 2003, Славия;

Първо завъртане: 3, 10, 17 и 24 февруари; 2 март

Второ завъртане: 6, 13, 16, 20 и 26 април

Втора четворка: НСА Делта, Тони 7, Черно море Одесос, Раковски Севлиево;

Първо завъртане: 10, 24 февруари; 2 март

Второ завъртане: 6, 13, 20 април

За четвъртфиналите на плейофите на страната ще се класират отборите, заели първо и второ място във втората четворка и всичките шест от първата шестица. Мачовете ще са до две победи от три срещи като отборите, заели по-предно класиране ще са домакини на първите и евентуални трети срещи. Плейофите стартират на 30 април.

Информация: bulgarianbasket.com