Българският отбор по баскетбол записа втори пореден успех на Универсиадата в Сърбия, като се наложи над Япония със 108:96. Всички момчета на Константин Папазов се представиха добре в срещата, въпреки че позволиха на азиатците да натиснат през второто полувреме. Натрупаният аванс от 15 точки в първите две четвъртини се оказа безценен в хода на мача, и бе решителен, когато в заключителната част японците се разиграха.

След като снощи се наложиха над Украйна и днес също победиха, българските „студенти” се класират уверено за втората фаза на надпреварата. Там техни съперници ще бъдат Португалия и Турция, а срещите са съответно на 6 и 7 юли.

Както и вчера, и днес родните баскетболисти започнаха бавно двубоя и в първите пет минути позволиха на японците да водят играта. След това обаче отново нашите се събудиха и бързо-бързо взеха преднина. На почивката те имаха аванс от 15 точки – 50:35, което им даде спокойствие за третата част. В нея България поведе с цели 24 точки, но не успя да задържи дълго. На старта на последната четвърт азиатците вече губеха само с 14 и опитаха финален натиск, но с характер и себераздаване, момчетата на Тити Папазов удържаха победата.

Цели седем баскетболисти на България отбелязаха двуцифрен актив от точки, а 11 от 12-те записани в състава успяха да се разпишат в коша на противника. Съвсем логично, нашият отбор превъзхождаше тотално в борбата под коша и овладя близо два пъти повече топки от ниския съперник, въпреки че центровете играха само по десетина минути.

С 16 точки най-резултатен за България бе Иван Лилов, а с 14 точки, четири борби и четири асистенции се отличи Христо Николов. По 13 точки отбелязаха Станислав Славейков и Павел Маринов, а с по 12 се отчетоха Чавдар Костов и Павел Иванов, 11 вкара Асен Великов. С 38 точки за Япония избухна Косуке Канамару.