Втори американски баскетболист се очаква да изпрати до четвъртък документи си за български паспорт в родната федерация. Родерик Блекни трябва да последва Кейдриън Кларк и да започне процедурата по натурализацията им. Така националния треньор на мъжете Тити Папазов ще може да избира кой от тях да използва в квалификациите това лято.

Тити и Тони Дечев пътуваха до Атина, за да се запознаят с още от тънкостите по новата програма за разузнаване и скаутинг, която предстои да се използва за националния в битката за Евро 2007.

„Бях впечатлен тази година от видяното в Макаби и Панатинайкос, и е нормално да искам да го приложа и в България. Избрах Тони Дечев, защото това е специфична материя, който никой в България не е правил и първо трябва човекът, който избереш, да бъде много интелигентен и да има баскетболни понятия на много високо ниво. Смятам, че Тони, който добре познавам е изключително грамотен тактически и затова избрах него. Това, което правим в момента в Атина, а и той направи в Сърбия, но и сега при Итудис, който е основна част от успеха и стратегията на Панатинайкос, ще бъде много полезно и съм убеден, че това е правилният път. Не парадирам с това, че всички пътувания с тази цел се финансират от мен, аз го правя за себе си и за българския баскетбол. За да мога да работя така, както работят големите отбори. Дали това ще даде резултат ще покаже времето, но това е пътят, по който трябва да вървим, защото ние сме индианци в сравнение с това, което се прави в Европа. И успехите, които постигаме без за използваме съвременната методика, която се ползва в големите европейски клубове, още повече ми дава надежди, че нашите играчи са много добри и въпреки че не работим като големите все пак постигаме някакви резултати. Това, което се случва в момента е далеч по-важно за мен, защото съм убеден, че резултатите ще бъдат на лице”, разказа Тити от Атина и допълни по повод предстоящата натурализация на двама американци:

„Документите на плеймейкъра Кейдриън Кларк са в България, готови са. Сега ни остава да изчакаме и документите на Родерик Блекни, за да не ги подаваме по отделно. Той е дал гаранция, че до четвъртък документите му ще бъдат в България. Да се надяваме, че това наистина ще бъде факт. И смятам, че няма институция да възпрепятства, а напротив всички, от които зависи процедурата ще направят всичко, което е възможно и според закона да съкратим сроковете, за да може наистина да успеем до 8-ми август да имаме реални двама играчи, от които да избирам аз. Лично за себе си предпочитам да използвам Блекни, който е по-опитен и може да даде голяма самочувствие на играчите, които имаме. Една от най-важните характеристики за него е, че е изключителен човек. И още повече, че такава фигура като Янакис го е препоръчал на Иван Ценов по време на визитата му в България смятам, че това е правилният избор. Чух добри думи и от Желко Обрадович и от Итудис. Моля се формалностите, които има около документите да се уредят. Той смята, че ще е готов до четвъртък, за да може малко и да форсираме нещата, но съм убеден, че всички институции ще бъдат съпричастни към това. Ние сме принудени да работим по този път, защото и нашите конкуренти работят по това. Кларк е по-млад и със сериозно бъдеще и дано да можем да го използваме в следващите квалификации".