Дунав победи Левски със 73:71 в София и изравни серията във финала на женското баскетболно първенство до 2-2.

Така, на 3 май, всичко ще се реши в Русе, на терена на все още актуалните шампиони от Дунав.

Двата отбора изиграха пореден равностоен и интригуващ до последно мач, и оставиха приятни емоции пред доста пълните трибуни в "Универсиада".

Дунав показа категоричните си намерения да стигне до пети мач като отбеляза първите 11 точки в двубоя. Русенки обаче не успяха да задържат дълго преднината си и в началото на втората четвърт Левски успя да изравни резултата и дори да поведе за кратко.

Лошият процент стрелба, макар и в собствената им зала, дърпаше назад "сините". Дунав от своя страна доминираше в подкошието и дори не опитваше далечни шутове.

Шанте Еванс и Кристина Сантяго успяха да се съхранят от фаулове този път, в състава на гостите, но един от основните реализатори на тима Радостина Димитрова направи своето четвърто нарушение още в началото на второто полувреме.

ВИДЕО: Страхотна битка в женския финал и пети мач ще решава титлата

източник: LAP.bg, Радослав Делийчев

Дунав приключи по-добре първите 20 минути и на почивката имаше аванс от пет точки. Веднага след подновяването на играта, русенки дръпнаха с девет, но и този път не намериха начин да задържат преднината си.

Шарел Алън държеше Левски в мача, като бе отбелязала повече от половината точки на отбора в първите 26 минути. След като за цялото първо полувреме домакините вкараха две тройки, в третата четвърт те отбелязаха три и останаха само на пет точки зад Дунав преди последната част.

Гостите играеха по-добре в четвъртия период, продължиха да мачкат под коша, чрез Сантяго, а Зорница Костова бе динамото на отбора и именно тя даде 11 точки аванс за Дунав, четири минути преди края.

Левски остана и без центъра си Наташа Попович в последните три минути, след петото й нарушение. Въпреки това, "сините" не се отказаха и със страхотни намеси на Радостина Димитрова в защита, намалиха само до две изоставането си, с минута до сирената.

Димитрова напусна за фаулове в следващата защита, но Левски вече бе в подем. Еванс и Сантяго застанаха зад наказателната линия в следващите секунди, а домакините сътвориха сериозна грешка при едно вкарване на топката, и позволиха лесен кош.

ВИДЕО: Страхотна битка в женския финал и пети мач ще решава титлата

източник: LAP.bg, Радослав Делийчев

С шест точки и 50 секунди на таблото, и Виктория Стойчева напусна за нарушения.

Драмата бе пълна в края, но от фаул линията, опитните състезателки на Дунав не пропуснаха своите шансове. Шарел Алън стреля от тройката и бе фаулирана, с точно секунда оставаща на часовника, но шутът не влезе, а изпълнението на наказателни удари само оформи крайното 73:71 за Дунав.

23 точки и 11 борби за успеха регистрира Кристина Сантяго, Таня Чиров ш Шанте Еванс добавиха по 16, а Зори Костова се отчете с 15. Шарел Алън приключи с 36 точки и 10 борби за Левски.