Лукойл Академик победи Левски с 83:81 и защити Купата на България по баскетбол. В спора за един от двата трофея в България, шампионите се наложиха с много здрава защита и фантастична стрелба от тройката на високите си играчи. Както и през 2011-та година двата състава направиха уникален финал, а „студентите” взеха Купата в самия край на мача.

Още в първите минути от срещата не мина без искри на терена, като се наложи арбитрите успокояват Андре Оуенс, Брандън Хийт и Аарън Харпър, които вложиха повече нерви един срещу друг и размениха ненужни реплики.

Лукойл заложи на здрава защита, и доста изтормози „сините” през първата част. Особено си изпати от това топреализаторът на Левски Харпър, който макар че успяваше да се промъкне покрай Оуенс, извърши два фаула още в първите пет минути.

След като и на двамата им се наложи да седнат на пейката, за да си успокоят нервите, съдийската тройка с невежи отсъждания успя да продължи да забавлява публиката в „Арена Самоков”, но разбира се, изнерви играчите и на двата отбора.

След размяна на водачеството, и равенство в последната минута, 19:19, и Лукойл, и Левски попуснаха по веднъж от иначе добри позиции, а с два фаула Дамян Стояновски даде аванс от 21:19 за шампионите след първите 10 минути, след като Джарет Хауъл не успя да направи най-доброто във финалното за тях нападение в полза на „сините”.

Втората четвъртина започна с още по-ожесточена защита, размяна на тройки, и няколко равенства – 24:24, 27:27. До средата на частта непрекъснато се сменяше и водачеството, но пропуск от разстояние на Ламонт Мак, и две поредни точни стрелби от тройката на Хауъл и Митко Ангелов донесоха най-голямата преднина изобщо за някой отбор в мача. Тя стана пет точки при 30:35, с четири минути и половина до края на полувремето. Авансът нарасна до осем, първо при 30:38 с три минути до почивката, и се запази така, преди в последните 100 секунди да не последват няколко грешки, които позволиха на Лукойл да отбележи първо два фаула, а след това още два, и да съкрати на половина изоставането си. Левски обърка тотално поредица нападения, което позволи да се стигне до крайното 39:42 след началните 20 минути. Бруно Шундов с втората си тройка в мача оформи този резултат, и остави всичко да се решава след почивката.

По 10 точки вкараха Хийт и Мак през първото полувреме, а Харпър имаше 11 за 13 минути за Левски.

От началото на второто полувреме, съдиите пуснаха и свободна игра, което причини още повече недоразумения на игрището. Лукойл обаче продължи да действа оптимално агресивно, и това даде резултат. Васил Евтимов успяваше да поддържа Левски напред, но две тройки на Мак и Шундов върнаха нещата до равенство. С два точни наказателни удара Хийт успя и да даде аванс на „студентите”, три минути и половина преди края на частта, до 52:51. След нова размяна на лидерството в следващите моменти от мача, Ламонт Мак изригна от тройката, за да излезе Лукойл напред с 58:54.

Без много да се бавят, финалистите пак си размениха по някоя тройка, в заключителната минута от третата част, а поредната добра защита на Лукойл не позволи на Левски да вкара в последната си атака в четвъртината. За сметка на това, шампионът също пропусна, и 61:57 бе на таблото след 30 минути игра.

Въпреки че Лукойл успяваше да поддържа огъня в своя полза до средата на последния период, Левски показа своя характер, с който спечели преди три години в Плевен, и върна нещата от начало, до 68:68, точно 5,13 минути преди края на финала. Макар и малко хаотично, атаките на „сините” влязоха в тези моменти, и нещата продължиха жежко на паркета в Самоков, а пристигналите от София фенове на Левски също поддържаха духа на своите.

Хийт и Божидар Аврамов настъпиха в този решителен момент за Лукойл, и българският национал открадна топка и вкара тройка, за да изведе „студентите” с шест напред с три минути до края – 76:70. Левски посъкрати малко изоставането си, до само две точки с минута до сирената, но Брандън Хийт вече еднолично се нагърби със задачата да изкара мача за шампиона.

Битката продължи до последно, без откат, и след като Харпър вкара само един от два фаула, Маркъс Хол открадна една топка и сам реализира, да са стане разликата само точка, 80:79, при 32,8 на таблото. Таймаутът бе наложителен в този миг, а след него Лукойл направи уникална глупост, хвърляйки топката в аут. Левски от своя страна прибърза, с тройка на Джарет Хауъл, не намерила целта си. Аврамов реализира само един от последвалите два фаула, и всичко остана в ръцете на Левски за една последна атака в 10,8 секунди.

Аарън Харпър пропусна и двата си наказателни удара, вторият умишлено, но това на практика приключи драмата. С 5,6 секунди до края, от другата страна Хийт нямаше такива пропуски, и вкара два, за да подпечата победата на Лукойл Академик.

С 31 точки и шест асистенции, Брандън Хийт логично стана и MVP на Купата. 18 добави Мак, а Шундов завърши с 14.

Аарън Харпър вкара 16 за Левски, Васко Евтимов приключи с фантастични 14 точки и 17 борби, но това не стигна на „сините”.