Американецът с български паспорт Ърл Роуланд, който почти сигурно ще е натурализираният играч, който ще помага на националния ни тим по баскетбол на предстоящото Европейско първенство в Литва, пристигна в България и се отправи към лагера на състава на Боровец.

„Чувствам се чудесно. Готов съм да играя и да започна подготовка с отбора”, бяха първите думи на гарда на летище София пред Гонг.


- Имаше ли време да си починеш след края на сезона?

- Да, имах. Мисля, че имах около 6-7 седмици, така че тялото ми имаше възможност да си почине след дългия сезон. Мисля, че съм готов.

- Сигурно вече си спокоен след като подписа с нов тим? Може да играеш за националния тим и да си спокоен за бъдещето си.

- Именно. Всичко е уредено и съм щастлив за това. Сега мога да започна подготовка с националния тим и да вляза във форма. Развълнуван съм, че съм тук.



- С какви чувства пристигаш отново в България, след като игра за страната преди две години?

- Сигурен съм, че всички в отбора искат да се представят по-добре, отколкото миналия път. Тук съм и съм напълно готов да отдам всичко необходимо. Искам да помогна на отбора да побеждава, ако е възможно.

- Какво означава по-добре от миналия път?

- Ами миналия път не успяхме да вземем победа на Европейското, така че сигурен съм, че всички искат да запишем поне една-две победи. Ще видим какво ще се случи.

- Като цяло какви спомени имаш от последния път, когато игра за националния?

- Никога не ми се беше случвало подобно нещо – да видя как един отбор се бори за страната си и колко е важно е това за момчетата. Сякаш ми отвори очите. Сега влизам в подготовката с повече опит и може би с по-различна настройка.

- Всички казват, че когато си чужденец не ти пука толкова за националния отбор, така че как се чувстваш ти да играеш за тима?

- Аз искам да побеждавам, където и да съм. Може би това не е моята първа страна и нямам това усещане, което имат другите момчета, но искам да побеждавам, когато играя баскетбол, така че това е същото нещо.

- Сега по-уверен ли си, защото знаехме, че няколко отбора имаха интерес към теб и ти имаше избор с кой да подпишеш?

- Да, определено. Сега съм в различна позиция, отколкото бях преди две години. Сега съм по-уверен и може би разбирам играта си по-добре. Може би наистина се чувствам по-удобно, когато съм на терена.

- Треньорът е различен сега. Росен Барчовски беше генерален мениджър на Европейското в Полша. Какво си спомняш за него?

- Ами не помня твърде много. Разбира се помня, че сме говорили, но не помня конкретно мнението му за играта, така че ще видим как ще е тази година.

- Трябва да те попитам за миналата година. Имаше ли предложение да дойдеш и ако – да, защо не пристигна за квалификациите?

- Миналата година имах проблеми с контузии в глезена и такива неща, така че не бях здрав и нямаше да мога да помогна на отбора. Това са част от причините да не дойда миналата година.

- Знаеш ли нещо за другия американец в отбора в момента – Седрик Симънс?

- Да, помня го от колежа и първите му две години в НБА. Мисля, че имаме общи познати. Знам малко за него, но не го познавам лично.